Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinarka iz Niša: Novinarstvo nikada nije bilo u gorem položaju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 05. 2021.

Autor: Fonet Izvor: N1

Novinarka iz Niša: Novinarstvo nikada nije bilo u gorem položaju

Vreme je da se umrežimo i da zajedno pobudimo građane da sami stanu iza svojih medija, jer ovako razjedinjeni, psihički i finansijski iscrpljeni, nemamo šansu da preživimo, izjavila je glavna urednica niškog portala "Citysmart.media" Ivana Petrović.

Ona je ocenila da je situacija u medijima „nešto do sada neviđeno“, da novinarstvo nikada nije bilo u gorem položaju, a novinari nikada više poniženi.

Kada je u pitanju situacija u Nišu, Petrović napominje da je to grad gde je već neko vreme veoma loš odnos lokalnih vlasti prema medijima i da je u poslednje vreme bilo više incidenata između njih.

Posebno ukazuje na činjenicu da je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski saopštila da su gradske vlasti odlučile da neće odgovarati na pitanja onih medija koji njihove odgovore komentarišu.

„Tako je otišla korak dalje u odnosu na svoje kolege iz drugih gradova, koje se bar trude da prikriju da postoji animozitet prema određenim medijima“, predočila je Petrović, koja smatra da je u pitanju, ne samo diskriminacija medija i kršenje medijskih zakona, već i kršenje Ustava Srbije.

Osim toga, neko je napravio fantomski sajt koji je veoma sličan sajtu Južnih vesti, a čiji je cilj , prema njenom viđenju, da diskredituje taj medij i da se napada njegova urednica Gordana Bjeletić.

Ipak, kada je City Smart radio nedavno organizovao tribinu u znak podrške Južnim vestima i drugim ugroženim medijima s juga Srbije, nije se pojavio gotovo ni jedan novinar lokalnih medija.

„Nema profesionalne solidarnosti“

Sagovornica pretpostavlja da se to dogodilo zato što je upravo tada bio u toku konkurs za dodelu budžetskih sredstava medijima, pa su kolege procenile da im je mnogo bezbednije da ne budu u grupi „nepoželjnih“.

„Vrlo je zanimljivo da gotovo uvek kad se dešava nešto što bi vlast mogla da im zameri, lokalni mediji izostanu i prave se da se ne dešava ništa“, objašnjava Petrović svoju tezu da nema profesionalne solidarnosti.

Takođe, ona kao specifično niški problem vidi činjenicu da se sredstva iz budžeta dodeljuju vrlo selektivno i da je ove godine 69 miliona dinara dodeljeno „skoro u totalu“ medijima čiji su vlasnici bliski SNS.

„To je demorališuće za neke, ali za nas nekoliko je čak i stimulans, podsticaj da nešto menjamo, da se hvatamo u koštac s problemima“, ocenila je Petrović.

Kako je ukazala, saopštenja koja povremeno objavljuju novinarska udruženja nisu dovoljna, jer mediji, nevladin sektor i šira društvena zajednica moraju da stvore front i „zaštitni omotač“ oko ugroženih medija.

„Sve to novinari ne mogu sami“, zaključila je Petrović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi