Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Deset međunarodnih organizacija pisalo Vučiću i Brnabić zbog napada na medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 03. 2021.

Autor: Beta Izvor: Beta

Deset međunarodnih organizacija pisalo Vučiću i Brnabić zbog napada na medije

Međunarodni institut za štampu (IPI) i još devet organizacija za zaštitu slobode medija poslali su pismo predsedniku i premijerki Srbije, Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić, izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog izostanka odlučne reakcije vlasti povodom kampanje blaćenja Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK)

"Tiha reakcija čelnika vlasti presudno je uticala na to da se četiri od devet organizacija povuku iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, dovodeći u pitanje poverenje u to telo", navelo je deset organizacija koje su deo mehanizma "Brzi odgovor za slobodu medija".

Potpisnice pisma pozivaju vlasti Srbije da preduzmu potrebne korake sa ciljem zaustavljanja pretnji nezavisnim medijima u Srbiji, i da "kazne takve taktike diskreditovanja i pretnji svim dostupnim institucionalnim sredstvima". 

"Sada je to potrebnije nego ikada ranije, nakon povlačenja članica iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, svega tri meseca od njenog osnivanja, zbog očigledne nespremnosti države da se pozabavi tom važnom pretnjom", navodi se u pismu. 

Dodaje se da "objavljivanje neosnovanih optužbi o navodnim vezama KRIK-a sa kriminalcima predstavlja rizik" za tu organizaciju, i da "provladini mediji ne bi trebalo da budu korišćeni za dalju polarizaciju ili za targetiranje nezavisnih medija".

"Strahujemo da bi ova kampanja blaćenja, u atmosferi sveprisutne nekažnjivosti za napade na novinare, mogla da izazove dodatne pretnje i činove nasilja nad KRIK-om i da posluži kao maska za mešanje policije i progon", stoji u pismu.

Navodi se i da su predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) "nastavili da napadaju novinare, umesto da nedvosmisleno stanu u njihovu odbranu", i dodaje da to "ima značajne implikacije na posvećenost Vlade Srbije slobodi medija i zaštiti ugroženih novinara i medijskih radnika".

"Pozivamo vlasti Srbije da u saradnji sa novinarima i medijskim radnicima, novinarskim udruženjima i sindikatima i civilnim društvom ispune obaveze po pitanju poboljšanja bezbednosti novinara, medijskih radnika i medijskih kuća. To podrazumeva jasnu osudu kampanje blaćenja KRIK-a i drugih nezavisnih medija u Srbiji i momentalno preduzimanje svih neophodnih koraka za zaustavljanje i kažnjavanje ovih taktika diskreditacije i pretnji svim dostupnim institucionalnim sredstvima", piše u pismu.

Uz Vučića i Brnabić, pismo deset organizacija poslato je i zvaničnicima Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Saveta Evrope, OEBS-a i Ujedinjenih nacija.

Uz IPI, pismo su izmedju ostalih potpisali Komitet za zaštitu novinara (CPJ), Evropska federacija novinara (EFJ), Reporteri bez granica, Projekat za prijavljivanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP).

KRIK i drugi nezavisni mediji, kao i nevladine organizacije poput Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), našli su se početkom marta na meti provladinih tabloida i predstavnika vladajuće koalicije.

Nekoliko provladinih tabloida objavilo je da su novinari KRIK-a, koji su dugo pisali o razbijenoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, povezani sa tim klanom. Potom je usledilo i iznošenje neosnovanih tvrdnji o organizaciji CRTA, usmerenoj na razvoj demokratske kulture i gradjanskog aktivizma.

Nakon što je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao da su KRIK i CRTA "kriminalna udruženja", Vučić je rekao da niko nema pravo da novinarima preti, ali nije propustio da iznese svoje negativo mišljenje o pomenutim nevladinim organizacijama.

"Kažite im, izmišljate, ne govorite istinu, licemerni ste, ali niko nema pravo da novinarima preti", kazao je Vučić prošle nedelje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi