Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zekić: Za govor mržnje udariti po džepu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 11. 2020.

Autor: FoNet Izvor: Danas

Zekić: Za govor mržnje udariti po džepu

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) tokom mog mandata radilo je odlično uprkos svakodnevnim pritiscima, uglavnom iz opozicije, ali smo uprkos tome zadržali nezavisnost i radili posao najbolje što smo mogli, rekla je danas kandidatkinja za člana Saveta REM Olivera Zekić na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje.

„Ukoliko mi ponovo bude ukazana čast da me poslanici Skupštine izaberu, trudiću se da REM i Skupština tesnije sarađuju u oblasti zakonodavstva, jer verujem da Zakon o elektronskim medijima nije dovoljno dobar i da su REM vezane ruke kada je reč o ‘dovođenju u red’ pružalaca medijskih usluga u elektronskim medijima“, rekla je Zekić koja je član Saveta REM bila od jula 2015. do jula 2020. godine.

Na pitanje poslanika šta REM može da učini povodom govora mržnje sa televizija uperenih protiv porodice predsednika Vučića, Zekić je odgovorila da mora da se pooštri kaznena politika, ali i da se promeni Zakon o elektronskim medijima, a posebno u napadima na maloletnike.

Ocenila je da REM raspolaže više pedagoškim nego pravim merama, među kojima su opomena, javno upozorenje, privremena zabrana formata i oduzimanje frekvencije.

„Zalagaću se da se za sve što ste naveli, ali ne samo u slučaju Vučića – on je bio najizloženiji, ali i ja sam bila ‘razapeta’ – da se za takve prestupe uvedu novčane kazne koje će REM naplaćivati“, rekla je Zekić koja veruje da je „jedini način da se televizije uvedu u red da ih se udari po džepu“.

Na pitanje u kom statusu je istraga protiv „dve televizije“ koje su navodno izbegavale plaćanje poreza reemitovanjem programa, Zekić je navela da je tražila proveru njihovog poslovanja na osnovu saznanja do kojih je došla iz medija.

Navela je da je, koliko ona zna, Poreska uprava obaveštena o tome, a da nije sigurna za druge nadležne organe, ali da će ona insistirati da se utvrdi „u čemu je problem, jer problem postoji“.

Na opasku da se REM često naziva „produženom rukom vlasti“, Zekić je rekla da to nije ocena cele već dela javnosti koji se bavi „navijačkim novinarstvom“, koji je tražio krivca i „nacrtao metu“ članovima Saveta REM.

Kada je reč o Pravilniku o praćenju izbornih uslova, Zekić je ocenila da je on unapredio praćenje izbornog procesa i dodala da je REM pratio televizije sa nacionalnom pokrivenošću, kao i „dve televizije“ koji nisu pod našom već ingerencijom luksemburške Agencije za medije, N1 i NovaS, i kod kojih su se videle znatne razlike u zastupljenosti jedne strane.

„Izveštaj REM o medijskom izveštavanju tokom izbora perfektno su pripremile službe REM“, istakla je Zekić.

Na pitanje o svom angažanu u organizaciji Otpor, Zekić je rekla da je sa 24 godine bila deo nečega što je bila „naša revolucija“ i da je to bilo specifično vreme.

Posle pitanja i komentara poslanika Nebojše Bakareca, Lava Grigorija Pajkića i Ivane Popović, Zekić je zamolila poslanike da prestanu toliko da je hvale, jer je samo radila svoj posao.

Na sednici članovi Odbora razgovaraju sa kandidatima za člana Saveta REM koje taj odbor i predlaže poslanicima. Na listi kandidata nalaze se Olivera Zekić i Miloš Gajović, koje je predložila poslanička grupa „Aleksandar Vučić – Za našu decu“. Ta poslanička grupa jedina je i dostavila predlog kandidata za Savet REM.

Na listi kandidata koje za člana Saveta REM predlažu crkve i verske zajednice nalaze se Aleksandra Janković i Snežana Miljković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi