Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tanjug tuži Janjića zbog lažnih vesti o Tanjugu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 07. 2020.

Izvor: Tanjug

Tanjug tuži Janjića zbog lažnih vesti o Tanjugu

Glavni urednik portala Fejk njuz tragač (Fake news tragač) Stefan Janjić je, u emisiji Dan uživo na N1 televiziji, lažno optužio Tanjug da emituje lažne vesti, čime je pokušao da naruši profesionalni kredibilitet i poziciju naše agencije na medijskom tržištu.

Šta se sve usudio da javno slaže Stefan Janjić na račun Tanjuga, kakvim je sve krivotvorenim primerima drsko pokušao da potkrepi svoje lažne tvrdnje, sa očiglednom namerom da u kontekstu razgovora o korona virusu, kada se zdravstvena situacija politizuje, u politički kontekst stavi i Tanjugovo izveštavanje?

Prvo, da su Tanjugove vesti lažne, da nemaju izvor, da iza izjava koje emituje agencija ne stoji ime i prezime osobe koja tu izjavu daje, niti izvor.

Ovu veliku laž Janjić je izgovorio odgovarajući na pitanje novinara N1 da li neki medij emituje fejk vesti ako prenosi izjave zvaničnika koje nisu tačne, rečima da medij može, a i ima obavezu da prenese šta kažu najviši državni zvaničnici, ali da nakon toga treba da se ogradi objavljivanjem imena i prezimena onog ko je to rekao, i da je to potpuno "čisto", ali da je problem u tome što većina uzima Tanjugove vesti, koje su, kaže Janjić, nepouzdane.

Janjić dobro zna da svaka Tanjugova vest ima izvor, da je uz svaku izjavu navedeno ime prezime, funkcija, status osobe koja govori, tim pre što većinu izjava Tanjug snima i kamerom. Dokazi, znači, stoje na raspolaganju svima - i u slici i u reči.

Zna Janjić to, kao što zna i da Tanjug ne prenosi glasine, sumnje i nagađanja, ali ne preza da autoritet istraživača, na koji pretpostavljamo pretenduje - ako pogrešno ne percipiramo njegov cilj - stavi u službu eventualnog političko statusnog interesa.

Drugo, koliko Janjiću nije bitna istina najbolje pokazuje to što on za svoju poruku, koja sigurno nije vezana za "čistotu" srpskog novinarstva i borbu protiv fejk njuza, zloupotrebljava i "nalaze" i objave svog portala o izvoru "lažnih vesti" i bez imalo srama i bilo kave ograde pripisuje Tanjugu.

A to nije tačno. I za to postoji dokaz upravo na njegovom portalu.

Tako je Tanjugu pripisana vest da je poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića kineskom predsedniku Si Đinpingu da pomogne Srbiji videlo je 500 miliona ljudi, a istina je da je to izjava, imenom i prezimenom, novinarke kineske televizije ČTV Jing Džan.

Njenu izjavu objavio je portal B92, a Tanjug je preneo i, naravno, kao izvor naveo B92.

Zatim, Tanjug nikada nije objavio vest da je 29. marta Kina proglasila kraj epidemije, kako to tvrdi Janjić.

Na njegovom portalu stoji da je reč o Fonetovoj vesti, koju su preneli mnogi mediji, a neki su se, kako se navodi, pozivali i na Sputnjik.

Kad je reč o trećem primeru koji je Janjić naveo, tačno je da je Tanjug objavio vest pozivajući se na uticajni španski sportski list "Marka", a preneli su je i mnogi svetski mediji, da je Kristijano Ronaldo odlučio da pretvori svoje hotele u Portugaliji u kovid bolnice, što se ispostavilo kao netačna vest.

Ne vidimo to kao dramatičan profesionalni propust, ali ovde se i ne radi o potencijalnim posledicama kakve mogu izazvati ovakve "sporne" vesti, niti je to bila suština Janjićeve priče na N1.

Suština je u želji da se diskredituje Tanjug, smanji njegov uticaj na medijskom tržištu, sugeriše medijima da ne koriste u toj meri ovu agenciju, već, verovatno, neku drugu i zato Tanjug podnosi krivičnu prijavu protiv glavnog urednika portala "Fejk njuz tragač" Stefana Janjića.

Ne zato što Janjić i njegov portal sa "navijačkim" stavovima prema tako jednostavnom pojmu kakav je fejk njuz imaju moć da dovedu u pitanje Tanjugov profesionalni integritet ili da umanji poslovni rezultat agencije.

Tužbu Tanjug podnosi zato što za tu vrstu, odomaćene drskosti, prikrivene iza "istraživačke objektivnosti", profesionalne savesti, demokratije, slobode govora, nezavisnih i zavisnih medija... mora da se snosi i neka odgovornost.

Na sudu.

A kad je reč o Janjićevom pokušaju da Tanjug i njegov rad smesti u politički kontekst, kroz navodne istraživačke nalaze svog skromnog portala, njegov eventualni uspeh zavisi od "težine" i autoriteta koji se da i Janjiću i njegovom portalu, ali, Tanjug nema ambiciju da bilo koji medij savetuje kako i šta treba da radi. Ono što Tanjug može da uradi, to je da ponudi:

Ukoliko se dokaže da Janjić nije imao zadnju nameru, nego je samo istraživač amater malih znanja, a velikih medijskih i političkih naklonosti, Tanjug je spreman da njegovom portalu ustupi bez nadoknade korišćenje svojih servisa, naravno, uz navođenje izvora za svaku vest koju preuzme.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

06.07.

2020.

Tanjugova Baka [neregistrovani] u 18:08

Tužba ???

U svojoj istoriji, JP NA Tanjug nikad nije dobio ni jedan jedini sudski spor protiv bilo koga i po bilo kom osnovu (radni odnosi, mobing, autorska prava)
Neka tako i ostane.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi