Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Ko je zaradio sedam miliona dinara za prenošenje 15 vesti i pet priloga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

13. 03. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Ko je zaradio sedam miliona dinara za prenošenje 15 vesti i pet priloga

Od sedam miliona koliko je beogradska firma “Open View” d.o.o. dobila na Konkursu za projektno sufinansiranje medija u Smederevu, oko 4,5 miliona dinara uplaćeno je preduzetnicima koji su registrovani u Agenciji za privredne registre (APR) nekoliko dana nakon registracije ove beogradske firme, pokazalo je istraživanje Udruženja novinara Srbije (UNS).

Ostatak novca, odnosno oko 2,5 miliona dinara, uplaćeno je firmi koja je trebalo da angažuje pet novinara za pisanje 300 originalnih medijskih sadržaja, preduzetnici za angažovanje kameramana i fotografa, kao i agenciji za knjigovodstvene usluge.

Gradonačelnica Smedereva: Proveravamo dostavljena dokumenta

Nakon objavljivanja UNS-ovog istraživanja da firma “Open View” d.o.o. nije realizovala medijski projekat, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović rekla je za UNS info da će početi sa proverom dokumentacije kojom je ova firma Gradu Smederevu pravdala projekat.

“Tražiću dokumentaciju od svoje službe, kako bih preuzela odgovarajuće mere koje su u skladu sa zakonom”, rekla je Avramović.

EPodunavlje je objavilo 300 originalnih medijskih sadržaja, stoji u narativnom izveštaju o realizaciji medijskog projekta beogradske firme, i to u “formi informativnih priloga-novinarskih tekstova sa pratećim fotografijama i opciono video zapisima koji su plasirani na društvenim mražama”. Međutim, UNS  je utvrdio da je ePodunavlje objavilo 15 vesti od kojih je većina preuzeta sa drugih sajtova.

Saradnja sa fotografskom radnjom “Mango pro” iz Bele Crkve

Za realizaciju projekata „Regionalni centar za javno informisanje građana-interes građanskog društva“ firma “Open View” d.o.o. sarađivala je sa belocrkvanskom fotografskom radnjom “Mango pro”. Za tri fotografa i dva kamermana beogradska firma je fotografskoj radnji Anite Votipke uplatila 1.600.000 dinara.

Video prilozi nastali pre osnivanja ePodunavlja

Od 1.600.000 dinara kako stoji u finansijskom pravdanju projekta, 800.000 dinara uplaćeno je snimateljima. Kako je "Open View" priložio Gradu pet video priloga u ukupnom trajanju od oko 24 minuta, svaki minut koštao je građane Smedereva oko 33 hiljada dinara.

Međutim, prvi video zapis koji je dostavljen za pravdanje medijskog projekta Gradu Smederevu, vodi ka Youtube kanalu “TV Jasenice”, a zapis je objavljen u emisiji ove televizije „Dobro iz Šumadije“ 2015. godine.

Sledeći video prilog preuzet je sa Youtube kanala pod nazivom “Smederevska Palanka” koji je ovaj kanal postavio  2014. godine, a koji je i emitovan na Drugom programu Radio-televizije Srbije.

Treći video prilog postavljen na ePodunavlju vodi ka Youtube kanalu “Fudbal Zapadne Srbije”, a on je postavljen u aprilu 2017. godine. Poslednja dva video priloga koja su takođe priložena uz izveštaje,  preuzeta su sa kanala privatnih lica, koja su ih postavljala u 2011. i 2013. godini.

Portal ePodunavlje upisan je u Registar medija 25. maja 2017. godine, što znači da su svi video prilozi nastali pre pokretanja ovog portala.

Nepotpisane fotografije u svim tekstovima

U tekstovima koje je „Open View“ d.o.o. dostavio Gradu, su nepotpisane fotografije koje su preuzete sa različitih sajtova. „Open View“ d.o.o. je fotografskoj radnji “Mango pro” uplatila 800.000 dinara za tri fotografa, koja je trebalo da rade fotografije.

Tekst sa fotografijom koji je dostavljen za „pravdanje vesti“, čiji je autor “Streljački savez Srbije” objavljen je na ePodunavlju ali bez navođenja izvora, kako fotografije, tako i teksta.

Isti tekst, kao i fotografija, objavljeni su i na portalu savremenisport.com, koji je naveo autora ovog teksta.

UNS infu su u redakciji portala savremenisport.com rekli da su i tekst i fotografiju dobili od “Streljačkog saveza Srbije”, kako je i navedeno na njihovom sajtu.

„Niko sa portala ePodunavlje nije nas kontaktirao u vezi sa bilo kakvom dozvolom“, rekli su iz ove redakcije.

Za ilustraciju tekstova kojim je pravdalo projekat, ePodunavlje preuzelo je fotografiju sa Fejsbuk naloga navijačke grupe “Ultra Semendria” iz Smedereva i sa sajta „Narodne biblioteke Smederevo“.


Takođe, iste fotografije i tekstovi koji su dostavljni Gradu za pravdanje objavljene su i na sajtu  “Smederevskih novina” gde, kao i na ePodunavlju, nisu potpisani autori. 

Kada je UNS pozvao vlasnicu fotografske radnje „Mango pro” iz Bele Crkve Anitu Votipku i pitao o saradnji sa firmom “Open View” d.o.o, ona je zamolila da je opet pozovemo kroz nekoliko minuta. Nakon tog poziva, Votipka se UNS-u nije javljala.

Agenciji za dizajn 2.200.000 dinara

Vlasniku pančevačke agencije za dizajn “Studio ART ” Mehmedu Kučeviću firma „Open View“ d.o.o. je za poslove menadžera i organizatora medijskog projekta uplatila 600.000 dinara, a za “naknadu za projektni tim” 400.000 dinara. Za “studijske troškove izrade pripreme i izrade medijskog sadržaja” Kučeviću je uplaćeno 1.200.000 dinara.

Ovaj preduzetnik upisan je u Registar privrednih subjekta 25.7.2017. godine. Pretežna delatnost ove agencije je “specijalizovana dizajnerska”, stoji na APR-u. Kontakt telefon ove agencije nije naveden u izveštajima za pravdanje projekta, a na sajtu APR-a ali i pretraga na Google-u, ne daje kontakt ove firme.

Novac za lekturu i korekturu firmi za računarsko programiranje

Kreativni studio za grafički i veb dizajn iz Vlajkovca (kod Vršca) “Sn line desing” prihodovao je od smederevskog Konkursa za projektno sufinansiranje medija 2.320.000 dinara. 

Snežani Veselinović vlasnici Kreativnog studija za grafički i veb dizajn “Sn line desing”, beogradska firma “Open View” d.o.o. uplatila je za održavanje i upravljanje društvenim mrežama 120.000 dinara, za „dizajn portala za potrebe projekta“ 1.200.000 dinara, a za usluge korekture i lekture milion dinara.

Ova preduzetnica je Kreativni studio za grafički i veb dizajn “Sn line desing” upisala u APR-u 26.7.2017. godine, odnosno dan nakon što je registrovana i pančevačka agencije za dizajn “Studio ART  ”preduzetnika Mehmeda Kučevića i menadžera ovog projekta. Pretežna delatnost ovog studija je „računarsko programiranje“, stoji na sajtu APR-a.

Veselinović je UNS infu rekla da će na sva pitanja u vezi sa saradnjom sa firmom “Open View” d.o.o. odgovoriti za nekoliko minuta, kada pronađe sva dokumenta. Na drugi UNS-ov poziv ni ona se nije javila.

Bez odgovora u agenciji koja je angažovala novinare

Firma "Open View" sklopila je sporazum o saradnji i sa pančevačkom Agencijom za marketing “Global Media” koja je trebalo da angažuje pet honorarnih novinara. Ovoj firmi je za ove usluge uplaćeno 800.000 dinara. Novinari su trebali  da za potrebe projekta napišu 300 originalnih medijskih sadržaja.

Za UNS info se vlasnica ove firme, ujedno i urednica portala “Pancevo.MOJKraj.rs” koja je potpisala nalog za uplatu, Violeta Jovanov Peštanac, nije javila.

Knjigovođa briše registracionu prijavu iz APR-a

“Open View” d.o.o. je početkom oktobra 2017. godine firmi “M office” za knjigovodstvene i druge poslovne aktivnosti iz Vršca, odnosno preduzetnici Jasminki Bugarski uplatila 80.000 dinara, za knjigovodstvene i računovodstvene usluge.

U Registar privrednih subjekta Bugarski se prvi put upisuje 2004. godine, da bi se u februaru 2018. godine usvojila njena “registraciona prijava brisanja”.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (3)

ostavi komentar
sre

30.01.

2019.

Zoroxxx [neregistrovani] u 16:10

Pravda

Lopovi su medju nama!!!
obratite paznju!!!

Odgovori
uto

13.03.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 18:55

preispitati

Bilo bi zanimljivo da dobijemo izveštaj iz Šapca za prošlu godinu, gde je za medijske projekte iz budžeta plaćeno više od 40 miliona dinara. Tekstovi objavljeni u Blicu i Kuriru (tek neznatan broj), pisani su u kabinetu gradonačelnika Nebojše Zelenovića, što se da proveriti, isti tekstovi objavljeni i u jednom i drugom mediju, iste i fotografije. Takođe, proveriti koliko su i šta objavili Medija centar i Vreme, a koliko su novca dobili. Bili naprednjaci ili samozvane demokrate, princip je isti.

Odgovori
uto

13.03.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 18:48

preispitati

A ko su i gde su clanovi komisije? Ko ih je delegirao, mogu li posle ovakvih brljotina opet odlucivati ili postoji neka sankcija koja ce im ukinuti takvu mogucnost?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi