Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Smederevska Palanka i Pećinci 20 miliona, Batočina ni dinara za medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

23. 12. 2014.

Autor: S.S, Z.Š. Izvor: UNS

Smederevska Palanka i Pećinci 20 miliona, Batočina ni dinara za medije

Udruženje novinara Srbije nastavlja sa prikupljanjem podataka i podsticanjem većeg izdvajanja opština i gradova za projektno finansiranje medija u akciji „Opštine i gradovi – prijatelji medija“. U nastavku akcije saznali smo da je opština Petrovac na Mlavi za narednu godinu usvojila budžet u kom je za medije predvidela 18 miliona dinara.

 

Predsednik Opštine Petrovac na Mlavi Radiša Dragojević smatra da se za medije mora izdvajati minimum 2 odsto kako bi oni mogli da funkcionišu: "Ako opština postigne neki uspeh šta joj vredi ako nema medija da to i prenesu?"

Dragojević je potvrdio UNS-u da na projektno finansiranje medija ide 2.3 odsto budžeta Petrovca na Mlavi. 

Smederevska Palanka, prema navodima zvaničnika te opštine, predvidela je 20 miliona dinara, odnosno 2 odsto svog budžeta, za projektno finansiranje medija. 

Opština Negotin za informisanje u narednoj godini izdvojila je 10 miliona dinara.

Član Opštinskog veća Negotina Tatjana Panić potvrdila je prijem inicijative UNS-a i navela da naredne godine lokalne vlasti neće biti u prilici da izdvoje traženih 2 odsto za medije, ali da će izdvojiti osetno više. 

“Ove godine nismo u mogućnosti da za informisanje izdvojimo iznos koji predlažete s obzirom da je naša opština pretrpela veliku štetu zbog poplava koje su u tri navrata zadesile teritoriju opštine Negotin. Veliki iznosi su opredeljeni za otklanjanje posledica i saniranje puteva koji su oštećeni poplavama. Inače, deset miliona dinara koliko je odvojeno za informisanje u budžetu za narednu godinu, suma je koja je za 1,5 milion veća u odnosu na novac koji smo potrošili ove godine”, odgovorila je UNS-u Tatjana Panić. 

S druge strane Batočina nije predvidela nikakva izdvajanja za finansiranje medija u narednoj godini potvrđeno je UNS-u iz te opštine.

Opština Nova Varoš ulazi u privremeno finansiranje, te za medije u prva tri meseca, do najavljenog usvajanja budžeta u martu 2015. godine, predviđeno 800 000 dinara. Prema sagovornicima UNS-a iz Nove Varoši tokom privremenog finansiranja vodiće se računicom iz prethodnog budžeta i trošiti četvrtinu ondašnjih sredstava tokom prva tri meseca 2015. godine. 

Ako ostane na nivou prošle godine Nova Varoš izdvajaće u 2015. godini 3.2 miliona dinara za informisanje, što je 0.5 odsto budžeta.

Opština Ljubovija nije izdvojila poseban novac za informisanje već je predvidela 4 miliona dinara, odnosno 0.7 odsto budžeta, za različite projekte, za koje mogu konkurisati i mediji. Ovakav sistem bio je i prošle godine, kada se 400.000 dinara dodelilo medijima.

Velika je razlika u novčanim davanjima u ostalih 10 opština koje će izdvojiti jedan odsto ili manji procenat budžeta: 

- Pećinci - 20 miliona dinara - 1 odsto budžeta
- Žabari - 5.5 miliona dinara - 1 odsto budžeta
- Arilje - 3 miliona dinara - oko 1 odsto budžeta
- Koceljeva - 2.5 miliona dinara - 0.86 odsto budžeta 
- Boljevac - 3.8 miliona dinara - 0.83 odsto budžeta
- Lajkovac - 4.5 miliona dinara - 0.61 odsto budžeta
- Ljig - 2 miliona dinara - 0.58 odsto budžeta
- Krupanj - 2 miliona dinara - 0.48 odsto budžeta
- Čajetina - 6 miliona dinara - 0.47 odsto budžeta
- Veliko Gradište - 1.1 milion - 0.23 odsto budžeta


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi