Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Raška, Novi Bečej, Kovačica, Trgovište i Novi Kneževac vode u akciji "Opštine i gradovi - prijatelji medija"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

17. 12. 2014.

Autor: V. A. Izvor: UNS

Raška, Novi Bečej, Kovačica, Trgovište i Novi Kneževac vode u akciji "Opštine i gradovi - prijatelji medija"

Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je prošle nedelje akciju „Opštine i gradovi – prijatelji medija“ kojom poziva lokalne samouprave da podrže inicijativu UNS-a da 2 odsto budžeta za narednu godinu opredele za projektno finansiranje medija i, kao što zakon predviđa, sprovedu fer konkurs i raspodelu sredstava.

 

UNS je kontaktirao sve opštine i gradove, a do danas podatke je dobio od njih 13. Na osnovu analize dobijenih podataka od 13 opština, njih pet će u 2015. godini izdvojiti 2 ili više odsto budžeta za projektno finansiranje medija.

Opština Raška za projektno finansiranje medija opredelila je 3.2 odsto budžeta (31.042.000 dinara), Novi Bečej 2.75 odsto ili 16.000.000 dinara, Kovačica 2.15 odsto – 19.000.000 dinara, a Trgovište i Novi Kneževac po 2 odsto ili 6.000.000 i 6.689.000 dinara.

Ostalih osam opština – Bačka Topola, Mali Iđoš, Kanjiža, Čoka, Vršac, Varvarin, Paraćin i Apatin izdvojiće u narednoj godini manje od 2 procenta budžeta za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Najmanje novca Nacrtom budžeta izdvojila je opština Paraćin – 0.5 odsto ili 6.000.000 dinara. Međutim, ova opština izdvojiće za subvenciju lokalnom radiju još 8.000.000 dinara za prvih šest meseci naredne godine, do kada ovaj medij po zakonu mora biti privatizovan.

UNS je, u pismu u kojem poziva gradove i opštine da budu prijatelji medija, naveo da su lokalni mediji izuzetno važni za postojanje demokratskih institucija i lokalni razvoj i pozvao ih da predvide u budžetu za narednu godinu 2 odsto sredstava za konkursno finansiranje medijskog sadržaja od javnog interesa.

UNS će sačiniti listu gradova i opština – prijatelja medija koju će publikovati na svom veb sajtu i obavestiti javnost o lokalnim vlastima koje čine napor da podrže opstanak profesionalnih medija u sopstvenim sredinama.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

17.12.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 21:38

LAKU NOĆ!

Pet opstina od sto pedest u Srbiji. Smatrate li da je akcija uspesna?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi