Naslovna  |  Aktuelno  |  Istraživanje UNS-a o ubijenim i otetim novinarima na Kosovu  |  Nova istraga o ubistvu novinara Enevra Maljokua
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Istraživanje UNS-a o ubijenim i otetim novinarima na Kosovu

07. 02. 2018.

Autor: Jelena L. Petković Izvor: vesti-online.com

Nova istraga o ubistvu novinara Enevra Maljokua

Specijalno tužilaštvo na Kosovu ponovo je pokrenulo istragu ubistva Envera Maljokua, novinara i bliskog saradnika Ibrahima Rugove, potvrđeno je "Vestima". Prema ranijim saznanjima našeg lista, slučaj je zatvoren ove godine i sačinjen izveštaj o tome.

Ipak, istraga je ponovo pokrenuta nakon što je Bajruš Morina, novinar i analitičar, nedavno javno prokomentarisao da su za ubistvo novinara i šefa Kosovskog informativnog centra (KIC) Enevera Maljokua odgovorni "jedan poslanik i njegova supruga".

- Tužilaštvo je tražilo prethodne informacije od Uprave za istraživanje teških krivičnih dela u Prištini vezano za ubistvo, uzimajući u obzir objavljivanje novinara Bajruša Morine - navedeno je u pisanom odgovoru našem listu.

Ubistvo novinara Envera Malokija je jedno od više od 30 ubistava poznatih osoba u toku i nakon rata na Kosovu, podseća Bajruš Morina za "Vesti".

- To ubistvo je malo drugačije od ostalih, jer je počineno u toku rata i u vreme Miloševićevog režima, ali se pričalo da su ubice Envera Maljokua pričale na albanskom. Međutim, na Kosovu još postoji strah da se svedoči o istini ovog ubistva i ostalih koji su se dogodila. Svedoci strahuju da saopšte ono što su čuli i ono što su videli. Meni je žao što se ovo ubistvo još nije rasvetlilo, prošlo je 19 godina i institucije vladavine prava nisu učinile ništa da se istraži. Takođe, meni je "drago" da sam mojom izjavom, više emocionalnom, "provocirao" istražne organe da istraže ovo ubistvo - kaže Morina za "Vesti".

Enver Maljoku je studirao književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini. Od 1979. godine radio je na RTV Priština u redakciji kulturnog programa. Početkom 90-ih bio je u pritvoru. Postao je vodeći politički novinar, a od 1993. je vodio KIC koji je funkcionisao kao nacionalna agencija. Ubijen je 11. januara 1999. dok se vraćao sa posla, u popodnevnim satima, nekoliko metara od stana u prizemlju bloka u Sunčevom bregu u kom je živeo. Preminuo je ubrzo u bolnici u Prištini.

Potraga za istinom

Dok su obavljali radne zadatke i samo zato što su novinari, tokom i nakon rata na Kosovu, ubijeno je i kidnapovano 14 novinara i medijskih radnika. Ubice i kidnaperi i danas su na slobodi. Istražujući ovu temu Dosije Udruženja novinara Srbije je došao do novih podataka i uočio načine na koje su ometane istrage i sprovođenje pravde. Po objavljivanju novih saznanja UNS-a, značajno se povećao broj otvorenih istraga u Prištini o ubistvima i kidnapovanjima novinara, koje su prethodno bile zatvarane ili je Euleks tvrdio da o njima nema nikakvih saznanja.

List "Bota sot" objavio je da je Maljokuov "izuzetan rad bio glavni motiv za atentat, kako bi se prekinula politička moć predsednika Rugove".

Ubistvo je izazvalo veliku ogorčenost, naročito među novinarima, koji su javno protestovali. Ali, ni protest struke nije doveo do toga da se sazna istina i otkrije ko su ubice i nalogodavci.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi