Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  U novinskim agencijama nema obolelih od kovida-19
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

13. 04. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

U novinskim agencijama nema obolelih od kovida-19

U novinskim agencijama Tanjug, Beta i FoNet do danas nema novinara i medijskih radnika kod kojih je potvrđeno da su oboleli od kovida-19, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS) u ovim medijima.

U agencijama je od proglašenja vanrednog stanja rad organizovan na daljinu, ali se i dalje, uz zaštitnu opremu, izveštava sa terena.

U agenciji Tanjug UNS-u je rečeno da je uoči proglašenja vanrednog stanja od 9. do 16. marta trećina ljudi, čiji rad ne zahteva fizičko prisustvo u sedištu ove agencije, raspoređena da radi od kuće.

„Snimatelji, novinari i fotoreporteri koji izveštavaju sa lica mesta, pres konferencija, događaja - čiji posao nije ‘rirajtovanje', već produkcija vesti, video izveštaja i fotografija, raspoređeni su na pet različitih lokacija u gradu“, kažu u Tanjugu.

Dodaju da koriste prostor u sedištu agencije na Obilićevom vencu, ali i još četiri privremeno iznajmljena prostora, na četiri različite lokacije u gradu.

„Na taj način je omogućeno da ni u jednom prostoru od 16. marta ne radi više od pet osoba, uz propisan razmak između njih“, odgovorili su UNS-u u Tanjugu.

Navode da su od početka vanrednog stanja angažovani dodatni vozači, CarGo, tako da se svi ljudi dovoze i odvoze na posao i kući, a u međuvremenu i na izveštavanje, tako da nema više od dve osobe u automobilu.

Na pitanje UNS-a da li su i koje mere preduzete za dezinfikovanje radnog prostora, u Tanjugu kažu da dva puta dnevno osoblje zaduženo za održavanje prostor dezinfikuje, a da novinari lično održavaju higijenu svoje radne površine.

„Zavod za biocide i medicinsku ekologiju preventivno dezinfikuje prostorije“, rečeno je UNS-u u Tanjugu i dodaju da su od 16. marta za sve aganžovane obezbedili zaštitna i dezinfikaciona sredstva, maske, rukavice, kao i da se zalihe stalno dopunjuju.

Ističu da su „mere i organizacija rada koje je preduzela Novinska agencija Tanjug omogućile funkcionisanje u vanrednim okolnostima, na izuzetno odgovoran i, smatraju, zavidan način“.

U Novinskoj agenciji Beta UNS-u je rečeno da se od početka vanrednog stanja agencija reorganizovala i radi „na daljinu“, tako što pojedini novinari i urednici povremeno i po potrebi dolaze u prostorije ove agencije, kao i da radno vreme zaposlenih nije menjano.

Dodaju da jedino kamermani moraju na teren.

Navode da su za zaštitu zaposlenih od virusa korona obezbeđene maske, rukavice i asepsol, kao i da zaposleni koji dolaze u agenciju mogu da ih uzimaju. „Dobili smo na poklon i plastične vizire od kompanije Pink koji su takođe na raspolaganju zaposlenima“, kažu za UNS u Beti.

U Novinskoj agenciji FoNet od proglašenja vanrednog stanja, kažu za UNS, svi zaposleni i stalni saradnici rade na daljinu od svojih kuća, onlajn 24 sata povezani sa softverskim sistemu u sedištu agencije.

„Novinari, snimatelji i fotoreporteri kada izveštavaju sa terena neizostavno su zaštićeni maskama i rukavicama, a imaju i obezbeđen prevoz“, rečeno je UNS-u u ovoj agenciji.

Dodaju da je smenski rad ostao nepromenjen, kao i da se po potrebi radi i noću. „Svi saradnici stariji od 65 godina su još pre uvođenja vanrednog stanja u izolaciji“, kažu u FoNetu.

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi