Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Urednica KTV: Gradonačelnik Zrenjanina mi preneo poruku Gašića da prodam televiziju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 06. 2018.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Urednica KTV: Gradonačelnik Zrenjanina mi preneo poruku Gašića da prodam televiziju

Glavna i odgovorna urednica KTV iz Zrenjanina Danica Radić obratila se Udruženju novinara Srbije (UNS) pismom u kojem je navela da ova televizija zbog svoje uređivačke politike godinama trpi pritiske vlasti.

U pismu ističe da joj je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić nedavno „preneo poruku Bratislava Gašića da mora da proda televiziju jer inače neće dobiti sredstva za sufinansiranje medijskih projekata“, kao i da su nakon te njegove posete „komitenti naprasno počeli otkazivati saradnju“.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, međutim, za UNS kaže da sa KTV televizijom ima „izuzetno dobru saradnju koja traje godinama unazad“, te da je „iznanađen navodima gospođe Radić koji su u njenom pismu stigli UNS-u“.

Pritisci od osnivanja televizije do danas

„Televizija KTV je jedna od najstarijih lokalnih TV stanica u Srbiji, emituje program od 1993. godine. Oduvek smo bili otvoreni za sve političke opcije. Zbog profesionalnog informisanja proganjani smo za vreme DOS-a i intezivno od 2006. do 2012. godine. Najveći pritisak na slobodno novinarstvo, na našu medijsku kuću i na nas lično počinje 2012. godine, dolaskom Aleksandra Vučića na vlast, upravo lidera zbog kojeg smo u vreme DS-a bili progonjeni jer su on i njegovi saradnici gostovali na našoj televiziji“, rekla je Radić za UNS.

Ona podseća da ju je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u martu na TV Pink „označio kriminalcem“.

On je tada rekao da je „KTV neka od televizija koja 24 sata vodi kampanju protiv nas, vode je ovi razni savetnici, polukriminalci ili kriminalci Zaeva i mnogih drugih“.

„Prošla sam svih ovih godina kroz svašta, trpela razne torture i zato mislim da je važno da javnost obavestim o svim pritiscima koje zbog uređivačke politike trpi moja televizija. Svakog sam puštala da kaže šta misli. Nemam običaj da se obraćam javnosti, ali ovaj put mislim da su pritisci preveliki i bojim se da moja KTV neće dugo izdržati“, rekla je Radić.

Ona je istakla da je još jedan način pritiska poslednjih godina i projektno sufinansiranje medija.

Kako kaže, „to je velika prevara jer iz vrha stranke SNS stižu spiskovi u lokalne samouprave kojem mediju da se dodeli koliko sredstava“.

„Grad Zrenjanin postavi u konkursu da je naveći iznos koji se može dodeliti po projektu 3 miliona dinara i onda se desi da televizija koja prati sve aktivnosti godišnje samo toliko može da dobije. Prošle godine smo i to malo dobili u maju, sada je već kraj juna“, rekla je Radić.

Ona je navela da ju je „nakon što je pismo, koje je stiglo i UNS-u, uputila i OEBS-u i stranim ambasadama, naprasno zvala činovnica iz Grada da dođe da potpiše ugovor o sufinansiranju projekata“.

„Odjednom se javljaju, doneli su rešenje i hitno zovu da se potpiše, dobila sam 3 miliona dinara. Mislim da je zbog mog pisma neko reagovao, inače ni dinar ne bih dobila“, kaže Radić.

Gradonačelnik Janjić u odgovoru UNS-u navodi da je Rešenje doneto 22. juna, da je objavljeno na sajtu i poslato svim učesnicima konkursa, kao i da je ono doneto na obrazloženi Predlog Konkursne komisije za ocenu projekata.

Poruka šefa BIA

Danica Radić navodi i da je u aprilu, nakon emitovanja emisije „Bez cenzure“ u kojoj je gostovao Milovan Brkić, ovu televiziju posetio gradonačelnik Janjić da joj „prenese poruku šefa Bezbednosne informativne agencije Bratislava Gašića, da ako neću da prodam televiziju više neću ni jedan jedini dinar dobiti iz opštinskog budžeta“.

„To je njihov princip, da pokupuju sve televizije i stave ih pod svoju kontrolu. Posle ucenjivačke ponude gradonačelnika naprasno su nam bez objašnjenja komitenti počeli otkazivati saradnju. Još jedan način finansijskog iscrpljivanja i ucena, a sve zbog toga što su na našu televiziju uvek svi mogli da dođu i slobodno pričaju“, kaže Radić.

Gradonačelnik Zrenjanina na ove optužbe kaže da bi „voleo da zna da li je reč o budžetskim korisnicima“ i  da će „ukoliko može da pomogne to i uraditi, kako bi komitenti svoje reklame plasirali kako na pomenutoj televiziji, tako i u drugim lokalnim medijima“.

„Želim da verujem da se dobra saradnja lokalne samouprave i mene kao gradonačelnika Zrenjanina sa KTV televizijom nastavlja i u narednim periodu kao što sam na samom početku i naveo, jer nema razloga da bude drugačije", rekao je Janjić UNS-u.

Na pitanja UNS-a o navodima Danice Radić da joj je „preneo poruku Bratislava Gašića da ako neće da proda televiziju više neće ni jedan jedini dinar dobiti iz opštinskog budžeta“ gradonačelnik Janjić nije odgovorio.

 

 

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

27.06.

2018.

РадеТа [neregistrovani] u 20:22

Далокруг рада Б. Гашића

Очито да је Братислав Гашић проширио делатност службе на чијем је челу!

Odgovori
sre

27.06.

2018.

Savest [neregistrovani] u 16:56

Bruka

Sramota da KTV uopšte postoji

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi