Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sećanje na Peru Todorovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 05. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Sećanje na Peru Todorovića

Povodom Svetskog dana slobode medija i godišnjice rođenja novinara, političara i pisca Pere Todorovića, generalni sekretar i predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović i Petar Jeremić danas su zapalili sveće na Novom groblju u Beogradu, gde je Todorović sahranjen.

Petronije Pera Todorović bio je drugi predsednik (1891-1894) i obnovitelj Udruženja novinara Srbije, nakon devetogodišnje pauze u radu Udruženja.

Bio je izdavač i urednik brojnih listova, među kojima su i „Male novine“, najtiražniji list u Srbiji toga doba. Autor je značajnijih proznih dela od kojih je najpoznatije „Dnevnik jednog dobrovoljca“.

Rođen je 2. maja 1852. godine u mestu Vodice, kod Smederevske Palanke.

UNS, Skupština opština Smederevska Palanka i Zavičajno društvo „Vidovača“ 2008. godine pokrenuli su akciju izgradnje Novinarske kuće „Pera Todorović“ u dvorištu Osnovne škole „Olga Milošević“, u njegovom rodnom selu.

UNS je prošle godine prvi put dodelio Nagradu za feljton „Pera Todorović“, koja je uručena u Novinarskoj kući.

Pera Todorović je bio optužen da je svojim pisanjem podsticao timočku oružanu pobunu protiv režima Kralja Milana i osuđen je na smrt. Kazna je kasnije preinačena na desetogodišnju robiju.

Kako se novinar i polemičar Pera Todorović branio od optužbi možete čuti u prilogu-insertu iz radio drame, emitovanom na Radio Beogradu.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi