Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sa komemoracije Radu Brajoviću: Verujemo da sada sa osmehom putuje u nebesku redakciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 07. 2024.

Autor: A.Ničić Izvor: UNS

Sa komemoracije Radu Brajoviću: Verujemo da sada sa osmehom putuje u nebesku redakciju

“Rade Brajović pridružio se nebeskoj redakciji ‘Večernjih novosti’ i svojoj supruzi Gordani, ali je u zemaljskoj redakciji ostao besmrtan“, rekao je generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović na komemoraciji ovom poznatom novinaru, uredniku i direktoru “Novosti”, održanoj danas u Pres centru UNS-a.

Iako se Rade Brajović, kako je naveo generalni sekretar UNS-a, za života upisao u istoriju novinarstva kao urednik koji je ostavio veliki trag u profesiji, njegov put nije bio nimalo lak.

“Radio je najpre u ‘Borbi’ kao korektor noću, da bi danju mogao da radi kao novinar, u čemu se vremenom vrlo brzo i dokazao. To je bio logičan sled događaja, s obzirom na njegovo obrazovanje i poznavanje jezika”, rekao je Nino Brajović.

Rade Brajović je, kako je naveo generalni sekretar UNS-a, odlučio da postane novinar kako bi obišao svet.

“Pričao mi je da ga je stariji i iskusniji rođak pitao šta će da radi kada završi Jugoslovensku gimnaziju, a Rade mu je odgovorio da bi voleo da putuje i upozna ljude. Tada mu je rođak savetovao da bude novinar”, dodao je Nino Brajović.

Nije samo Rade Brajović obišao svet, već i njegove novinarske priče, rekao je generalni sekretar UNS-a.

Pokrivao je, kako je naveo, širok dijapazon tema - od spoljne politike do kulture, a u “Novostima” je radio od 1965. godine, kao spoljno-politički novinar i dopisnik iz Kine i Indije.

“Iz Indije je sa suprugom Gordanom, takođe novinarkom, doneo čitavu nauku o toleranciji i razumevanju razlika. U Kinu je otišao 1971. godine, u vreme najžešće kulturne revolucije. Njegovi izveštaji nisu bili samo tekstovi za Novosti, već i za jugoslovensku i svetsku štampu, jer je dolazio do mnogih ekskluzivnih informacija”, dodao je Nino Brajović.

Rade se, kako kaže Nino Brajović, dokazao kao novinar, ali možda i više kao urednik, posebno ako se uzme u obzir to da je uređivao “Novosti” u najtežoj deceniji u istoriji ovog lista.

“Rade se rukovodio patriotizmom, znajući da su ‘Večernje novosti’ novine naroda i da mora da sluša interese tog naroda. Kada je primetio manjak poverenja prema Miloševićevoj vlasti, onda je i novine prilagođavao volji naroda, zbog čega je trpeo medijske i političke pritiske”.

“Novosti” su, dodao je, opstale, a on je prinudno penzionisan 1998. godine. Ipak, to ga nije navelo da odustane od novinarstva, te je, kako je dodao Brajović, danonoćno  radio u “Dnevniku” i na portalu “Fakti”.

Rade Brajović je, dodao je on, bio istinoljubiv, pravdoljubiv i gajio je profesionalnu solidarnost.

“Nas u UNS-u je podsticao da pišemo i radimo. Na tim podsticajima smo mu zahvalni”, apostrofirao je Nino Brajović.

Upravo zbog toga, Rade Brajović je imao tri kuće – svoju, “Večernje novosti” i UNS, naveo je predsednik UNS-a Živojin Rakočević.

“Isto tako je živeo i na tri nivoa – na nivou osmeha, akcije i duha. To je ono što je činilo njegovu složenu, a naizgled jednostavnu ličnost, koja je mogla da prođe svet, a da taj svet njega ne slomi, ne prilagodi i ne upodobi”.

Rade Brajović, dodao je Rakočević, nije voleo navike i rušio ih je, a upravo u tome se može pronaći razlog zbog koga je napisao knjigu  o Kosovu i Metohiji “Navikavanje na nezavisnost”.

“Verovao je da nema navika, ali da ima promena i rešenja. Uvek kada smo ga sretali, imao je pred sobom osmeh, akciju i duh da nešto realizuje”, dodao je.

Rade Brajović je, dodao je Rakočević, bio značajan i za mlađe generacije.

“Brzina kojom učite od čoveka koji je prošao svet i kroz koga je prošao svet je dragocena i retko je srećemo. Znam da sada putuje sa osmehom, sa svojim večnim promenama i stalnom akcijom”, naveo je on.

Od Brajovića je pažljivo učio i njegov sin Vuk, inače sportski novinar. On je istakao da je novinarstvo živelo u njihovoj porodici.

“Sećam se da su mi mama i tata savetovali da se ne bavim novinarstvom, a kasnije sam shvatio da je razlog to što su ovu profesiju nekada voleli više od sebe. Kao pravi roditelji, dali su mi ovaj savet da bi meni bilo bolje, iz srca. Ipak, to srce je uvek bilo u novinarstvu”, dodao je on.

Da je Vuk imao na koga da se ugleda, ukazuju reči urednika “Enigme Novosti” i publiciste Dušana Milovanovića, koji je dve godine bio u kolegijumu “Novosti”. On je naveo da je Rade Brajović bio urednik za sadašnja i buduća vremena.

Rade je bio primer, dodao je on, kako se na funkciji direktora i glavnog urednika prelama moć sistema.

„Teško je bilo opstati za vreme perfidne politike, a neko drugačijeg temperamenta bi teško mogao to da iznese. On je bio čovek ‘Novosti’ i čovek novinarstva. Rade je uspeo da sačuva ovaj list uprkos svim ucenama”, naveo je on.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi