Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Tužilaštvo odbacilo prijavu protiv direktora „Subotica-transa“ za neovlašćeno prisluškivanje Žujovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 06. 2024.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Tužilaštvo odbacilo prijavu protiv direktora „Subotica-transa“ za neovlašćeno prisluškivanje Žujovića

Osnovno javno tužilaštvo u Subotici ocenilo je da nema osnova za pokretanje postupka protiv direktora preduzeća „Subotica-trans“ Dejana Ljubisavljevića, godinu dana nakon što ga je Veran Matić prijavio zbog sumnje da je neovlašćeno prisluškivao novinara Branka Žujovića.

Matić je slučaj prijavio kada je radnik obezbeđenja u Subotica-transu Ante Ivić dobio otkaz zato što je Ljubisavljević sumnjao da je on preko telefona dostavljao informacije u vezi sa aferom „Starter“ novinaru Branku Žujoviću. Prijavu protiv Ljubisavljevića Matić je, kako kaže Žujović, podneo zbog toga što je radniku obezbeđenja direktor Subotica-transa rekao da je njegov razgovor sa Žujovićem presretnut.

Ante Ivić je ubrzo nakon otkaza preminuo.

„Pozvali su me danas kod direktora Ljubisavljevića koji mi je oduzeo telefon i izlistao kontakte. Pronašao je broj telefona Branka M. Žujovića u imeniku i rekao mi je da zna da smo se čuli, jer je naš razgovor bio presretnut“,  rekao je tada radnik obezbeđenja za portal „Vesti 024“.

Ipak, Žujović za UNS kaže da nije ključno pitanje da li je Ljubisavljević nekoga prisluškivao, već zbog čega tužilaštvo nije istražilo aferu „Starter“, nakon koje su usledili svi ovi događaji.

Podsetimo, afera „Starter“ odnosila se, kako je Žujović naveo u svom istraživanju, na kupovinu opreme za Subotica-trans po višestruko većoj ceni od stvarne.

„Pomenuvši da su nam telefonski razgovori prisluškivani, Ljubisavljević je verovatno nasumice hteo da zaplaši čoveka za kog je u tom trenutku sumnjao da mi prosleđuje informacije od javnog značaja. Ključno pitanje je: zbog čega tužilaštvo nije istražilo aferu ‘Starter’ koja je dovela do Ljubisavljevićeve tvrdnje da je moj razgovor sa izvorom informacija prisluškivan?“, kaže Đujović.

Pokojni Ante Ivić bio je, nastavlja Žujović, penzioner koji se nije mirio sa korupcijom, a koji je, ipak, morao da zarađuje radeći u agenciji za obezbeđenje.

„Imali smo jednu po svemu nelogičnu situaciju: posao je izgubio čovek koji je pokušavao da zaštiti gradsku imovinu. Da podsetim, afera ‘Starter’ ogolila je izbliza jedan, po svemu bahat, šablon korupcije“, istakao je Žujović.

UNS je, kada je Ante Ivić dobio otkaz, tražio da on bude zaštićen Zakonom o zaštiti uzbunjivača, i naveo da svi koji su odgovorni za aferu „Starter“ treba da odgovaraju.

Žujović dodaje da su mu u samom tužilaštvu, kada je davao izjavu, rekli da je aferu istražio bolje od bilo kog tužilaštva.

„Ipak, optužnica nije podignuta. Javnosti sam obelodanio sve detalje tog skandaloznog posla, a tužilaštvo je ostalo nemo. E, to mi smeta. Izvesnu utehu predstavlja činjenica da su vinovnici koruptivnog posla odustali. Uređaj je vraćen nepoznatom isporučiocu, a novac subotičkom javnom preduzeću, što smatram pobedom subotičke javnosti“, dodaje on.

*Tekst je izmenjen 19. juna odmah nakon objavljivanja, tako što je precizirano da je prijavu podneo Veran Matić, koga je Žujović kontaktirao kao člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi