Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  EFJ: Evropske vlade da aktivno rade na oslobađanju Džulijana Asanža
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 05. 2023.

Autor: Jelena L. Petković Izvor: UNS

EFJ: Evropske vlade da aktivno rade na oslobađanju Džulijana Asanža

“Evropska federacija novinara (EFJ) pridružuje se Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ) u pozivu upućenom SAD da odustane od optužbi protiv Džulijana Asanža i dozvoli mu da se vrati kući svojoj supruzi i deci”, navodi se u izjavi koju je usvojila EFJ na predlog Sindikata novinara Srbije (SINOS).

U rezoluciji se pozivaju evropske vlade da aktivno rade na oslobađanju Džulijana Asanža.

Obrazlažući izjavu, predstavnik SINOS-a Dejan Gligorijević na Godišnjoj skupštini EFJ u Hagu zatražio je slobodu za osnivača Vikiliksa i pozvao sve sindikate i udruženja da ga u znak solidarnosti proglase za počasnog člana.

“Trebalo bi da nas bude više na toj listi. SINOS, UNS i NUNS su prošle godine protestovali ispred ambasade Velike Britanije u Beogradu, na dan kada je Stela Asanž organizovala lanac ljudi ispred Britanskog parlamenta. Bićemo aktivni kada god je potrebno! Sloboda medija, sloboda govora i sloboda za Asanža”, poručio je Gligorijević.

 

Na ovogodišnjoj skupšrini EFJ u Hagu usvojeno je 18 rezolucija i pet izjava.

Predstavnici udruženja i sindikata kandidovali su dokumente sa temama koje u njihovim državama predstavljaju najveće izazove za medijske zajednice – od pitanja bezbednosti, preko SLAP tužbi do radničkih i autorskih prava novinara.

Između ostalih, usvojena je rezolucija o slobodi medija koju je podneo francuski Nacionalni sindikat novinara (SNJ-CGT), u kojoj se navodi da je od početka 2023. godine zabeleženo najmanje 25 slučajeva opstrukcije medija, što uključuje i prizvoljna hapšenja novinara i napade na novinare.

Na predlog Holandskog udruženja novinara (NVJ), usvojena je rezolucija o zaustavljanju zastrašivanja i maltretiranja novinara od stranih režima, koji žele da zaustave objavljivanje negativnih tekstova ili kritika na račun njihove zemlje. Naveden je primer holandske novinarke Marije Vlaskamp koja je žrtva ozbiljnih pretnji i zastrašivanja od moćnika povezanih sa kineskim vlastima. 

Zanimljiva je rezolucija Nacionalne federacije italijanskih medija (FSNI) - o pretpostavci nevinosti u Italiji, u kojoj se ističe problem primene uputstva EU čiji je cilj uvođenje zakonskih odredbi za jačanje pretpostavke nevinosti.

Međutim, kako je objašnjeno, od stupanja na snagu tog uputstva pravosuđe i policija u Italiji ne pružaju medijima informacije, čak i kada se one ne odnose na krivične istrage.

“Ova situacija nanosi ozbiljnu i neprihvatljivu štetu pravu novinara da obaveštavaju i građanima da budu informisani”, istaknuto je u rezoluciji.

Tema ovogodišnje Skupštine EFJ bila je “Rat u Evropi i borba za pravo na izveštavanje”. Prvog dana predstavnici novinarskih udruženja i sindikata imali su prilike da se upoznaju sa radom Persveliga (PersVeilig), holandskog modela zaštite novinara, koji funkcioniše od 2018. godine.

Veliku pažnju i brojne komentare privukao je okrugli sto “Nezavisno izveštavanje u vreme rata”, koje je otvorila Step Vasen, međunarodna dopisnica Al Džazire, koja je govorila o svom iskustvu izveštavanja iz Ukrajine.

Tokom dva dana, delegatima su rad predstavile i ekspertske radne grupe Evropske federacije novinara (EFJ) – radna grupa za autorska prava (AREG), radna prava (LAREG), pitanja roda i različitosti (GENDEG), javne servise (BREG) i radna grupa za frilensere (FREG).

Predstavnici Udruženja novinara Srbije učestvuju u radu dve ekspertske radne grupe EFJ – za javne servise i frilensere. Iz Srbije, osim predstavnice UNS-a i delegata NUNS-a i SINOS-a, prvi put je učestvovao i predstavnik granskog sindikata kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi