Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS objavio informator o digitalnoj bezbednosti novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

26. 12. 2022.

Autor: A. N. Izvor: UNS

UNS objavio informator o digitalnoj bezbednosti novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) kreiralo je informator o digitalnoj bezbednosti novinara „Ne rizikuj, zaštiti podatke“ u kome medijskim profesionalcima daje smernice kako da u digitalnom okruženju očuvaju privatnost ličnih podataka i informacija koje su prikupljali.

Privatnost na internetu nikada nije bilo lakše ugroziti jer je sve više podataka koji se pretražuju, čuvaju, obrađuju i prenose.

„Samo u 2019. godini „procurelo“ je 1,76 milijardi zapisa, a imajući u vidu veliki deo sveta koji ne koristi internet, to znači da je neka informacija svakog od nas te godine bila otkrivena“, rekao je Rade Dragović iz Instituta za standarde i tehnologije. Ovi podaci nisu ohrabrujući ni za jednog korisnika, a posebno ne za novinare koji se neretko suočavaju i sa brojnim pritiscima i zloupotrebama.

UNS stoga u informatoru objašnjava koji su potencijalni rizici za digitalnu bezbednost novinara kada prikupljaju informacije, kao i sa kojim se pretnjama novinari suočavaju kada se sadržaj objavi, ali i daje savete medijskim kućama i pojedincima kako da se zaštite.

Informator „Ne rizikuj, zaštiti podatke“ se nalazi u prilogu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi