Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sanja Lubardić, Tamara Vesna i Mario Liguori dobitnici odličja „Branislav Mane Šakić“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 05. 2022.

Autor: Fond "Branislav Mane Šakić"/UNS Izvor: Fond "Branislav Mane Šakić"/UNS

Sanja Lubardić, Tamara Vesna i Mario Liguori dobitnici odličja „Branislav Mane Šakić“

U godini jubileja, kada Fond Branislav Mane Šakić obeležava četvrt veka osnivanja, u subotu 4. juna u smederevskoj Narodnoj biblioteci biće uručena priznanja dobitnicima istoimene nagrade.

Dobitnici 25. plakete su Sanja Lubardić, urednik i voditelj TV Studio B i Tamara Vesna, osnivač i direktor Srpske TV USA, iz Čikaga.

Specijalno priznanje, koje se od 2017. dodeljuje strancima za izuzetno vladanje srpskim jezikom, ove godine je pripalo Italijanu Mariju Liguoriju, docentu na Filozofskom fakultetu i Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i piscu dela na srpskom.

Sanja Lubardić je već 26 godina zaštitno lice gradske televizije Studio B kao urednik i voditelj brojnih emisija raznorodnog sadržaja i pristupa, zahvaljujući pre svega poverenju koje joj je 1996. ukazao legendarni Đoko Vještica, čijim stopama nastavlja. Dajući više prostora sagovornicima u emisijama uživo, a Beograde, dobro jutro je jedna od njih, pokriva sve oblasti življenja, tražeći odgovore u rešavanju problema bitisanja žitelja prestonog grada. Uporedo sa ovim poslom, duže od dve decenije učestvuje u osnivanju i širenju mreže pravoslavnih crkvenih medija, a radio Slovo ljubve je jedan od njih. Po obrazovanju profesor srpskog jezika i književnosti, završila i specijalističke obuke u oblasti medija i marketinga, član je žirija i dobitnik brojnih profesionalnih i drugih priznanja.

NATO agresija na SR Jugoslaviju 1999., i način na koji je predstavljan srpski narod u SAD i svetu, bio je okidač da Beograđanka Tamara Vesna, ekonomista po struci, oktobra 2000-te osnuje Srpsku TV USA u Čikagu. Od tada, ekipe ove TV beleže brojne događaje u našoj dijaspori u Americi, govoreći prevashodno o Srbima i njihovim pregnućima. Saradnici i dopisnici iz matice i drugih delova sveta su takođe svojim prilozima omogućili da stranci čuju i drugu stranu o nama, našoj istoriji i kulturi, a svi ovi zapisi su i na portalu Srpske TV. Tamara Vesna dobitnik je brojnih priznanja za promociju Srbije i srpske zajednice u Americi, sa posebnim akcentom na očuvanju jezika i srpskih korena u rasejanju.

Mario Liguori (Sarno, Italija), diplomirao je komparativne jezike i kulture na Univerzitetu u Napulju, master studije srpskog jezika završio na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je i doktorirao. Docent je na novosadskom Filozofskom fakultetu i Akademiji umetnosti, gde predaje italijanski. Osim objavljivanja stručnih publikacija, bavi se i pisanjem romana i pripovetki na srpskom jeziku. Od 2008. do 2021. štampano je desetak knjiga, među kojima su i Snatrenja, Sedam jesenjih priča, Prva ljubav, Napuljski diplomata i Samo  ubistvo. Prevodi naučne radove i kataloge, radi kao simultani prevodilac na naučnim skupovima u Italiji i Srbiji, a gostovao je i na njujorškom Univerzitetu Kolumbija. Živeo i radio kao predavač u Švedskoj, duže boravio u Irskoj, Velikoj Britaniji i Sloveniji. Govori italijanski, srpski, švedski i slovenački.

Podsećanja radi, Fond i odličja nose pečat sećanja i dužnog poštovanja prema Branislavu Manetu Šakiću, čoveku-zaljubljeniku u čistotu jezika i lepotu izgovorene reči, čiji su život i četvrt veka spikerskog rada ostali utkani u bitisanju smederevskog radija.

Značaj istoimene nagrade za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja je utoliko veći ukoliko se zna da je prva, i do skora jedina te vrste na području bivših država SFRJ i svih potonjih do danas, čemu u prilog govori i kontinuitet njene dodele od 1998. godine.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi