Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Spomenica UNS-u povodom 150 godina novinarstva u Crnoj Gori
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 01. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

Spomenica UNS-u povodom 150 godina novinarstva u Crnoj Gori

Udruženje novinara Crne Gore (UNCG) obeležilo je u nedelju u Srpskoj kući u Podgoroci važan jubilej - 150 godina novinarstva u toj zemlji i dodelilo nagrade medijskim radnicima i saradnicima.

Prigodna spomenica, kao zahvalnost za istrajnu saradnju i pomoć, dodeljena je Udruženju novinara Srbije.  

„UNCG uspostavilo je bratske veze sa Udruženjem novinara Srbije i bez njihove pomoći naše postojanje ne bi bilo moguće. Trenutna saradnja sa UNS-om omogućava UNCG da bude živo i da povrati ugled koje je nekada imalo. Posebnu zahvalnost dugujemo predsedniku UNS-a Živojinu Rakočeviću, kao i sekretaru Ninu Brajoviću. Između Srbije i Crne Gore pokidane su mnoge veze, ali naša dva udruženja pokušavaju da to obnove i svojim primerom svedoče da je to moguće. Očekujemo i ubuduće da  imamo bratske odnose i da učestvujemo u zajedničkim projektima“, rekao je  Ivan Milošević, sekretar UNCG.

Priznanje je primila Olivera Milošević, potpredsednica UNS-a.

Ona je poručila da novinari u Srbiji i Crnoj Gori dele gotovo istu sudbinu, radeći u preteškim uslovima, od finansijskih do radno – pravnih, izloženi nasilju i brojnim pritiscima.  Naglasila je da je UNS zabrinut zbog izostanka suštinskih reakcija vlasti kada je u pitanju bezbednost novinara u Srbiji, te da država mora da stvori bolje i bezbednije uslove za rad svih medija i novinara. Ipak, kako je ocenila, deo odgovornosti za stanje u profesiji snose i sami novinari, jer su mnogi svojim pristajanjem da učestvuju u urušavanju novinarstva doprineli današnjoj medijskoj slici.

„Jedino odgovorno i objektivno novinarstvo može nas dovesti do toga da, kada se budu obeleževali neki novi jubileji, ne dođemo u situaciju da nas se buduće generacije novinara stide. Vi ste pokazali da cenite ono što su pre 150 godina učinili utemeljivači novinarstva u Crnoj Gori i ne smete odustati od tog puta. Setite se one poruke:  Ko je poznavao list „Crnogorac“, prepoznaće i „Glas Crnogorca“. To je poruka stara vek i po, ali govori o doslednosti, koja je i nama danas neophodna“, rekla je između ostalog Olivera Milošević.

Godišnje nagrade pripale su: redakciji Sputnjika Srbija,  Dragani Mijušković (Srpske novine), Milici Krgović (Dan) i Ivani Kruščić (Srpska TV). Nagradu za reportažu dobio je glavni i odgovorni urednik „Glasa Holmije“,Goran Kiković. Dobitnik nagrade za kolumnu je Dragan Rosandić – Rosi (Srpka TV). Nagradu za najbolje internet portale dobili su: „Borba“,„Radio Jadran“ i „Berane onlajn“,a za fotografiju je nagrađen Vladimir Pavićević, frilenser .

Žiri UNCG doneo je odluku da nagradu za životno delo i izuzetan doprinos novinarstvu u Crnoj Gori dodeli dugogodišnjoj urednici dnevnog lista „Pobjeda“, Marini Jočić, kao i dugogodišnjem uredniku RTCG Emilu Labudoviću.

Osim Udruženju novinara Srbije, prigodne spomenice pripale su Radiju „Svetigora“ i „Srpskoj TV“.

 Nagrade je uručio Tihomir Burzanović, predsednik Udruženja novinara Crne Gore.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi