Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminula pančevačka novinarka i književnica Euđenija Balteanu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 10. 2021.

Autor: Valentin Mik Izvor: UNS

Preminula pančevačka novinarka i književnica Euđenija Balteanu

U sedištu NIU “Libertatea” iz Pančeva održana je komemoracija Euđeniji Balteanu, koja je skoro 40 godina provela u ovoj novinarskoj ustanovi kao novinar i urednik

O Euđeniji (1948-2021) su govorili njene kolege po peru, Mariana Stratulat, direktor NIU “Libertatea”, Teodora Smoljan, odgovorna urednica izdavačke delatnosti, Valentin Mik, odgovorni urednik nedeljnika “Libertatea”, novinar i prevodilac Simeon Lazarjan i Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a.

Oni su se osvrnuli na njen novinarski rad, najpre u nedeljniku “Libertatea”, od 1979. godine, kao i na posao odgovorne urednice časopisa za decu “Bucuria copiilor” (1991 i 2006. godine).

Oni su se osvrnuli i na njenu bogatu književnu karijeru i stvaralački duh, jer se iz njenog pera izrodilo petnaestak knjiga, što poezije što proze. Njeni romani su u dva navrata bili proglašeni knjigom godine na manifestaciji “Jedna izdavačka godina u jednom danu”, a dobijala je i druge književne nagrade u zemlji i u inostranstvu.

Nino Brajović je napomenuo da je Euđenija bila dugogodišnji član UNS-a ali i novinarka koji je savesno i marljivo obavljala novinarsku profesiju bez ijedne mrlje na svom imenu.

Euđenija Balteanu je rođena 30. juna 1948. godine u mestu Begejci (današnji Torak). Kratak period je živela u Uzdinu i u Lokvama da bi se kasnije preselila sa suprugom Petrom u Pančevo. Jedno vreme je radila kao prosvetni radnik u osnovnoj školi u Lokvama, kao novinar u Radiju Novi Sad da bi krajem sedamdesetih prešla u NIU “Libertateaa” gde je ostala do odlaska u penziju.

Članke je objavljivala i u drugim medijima poput časopisa „Lumina”, „Tribuna tineretului”, „Tinereţea”, “Pančevac” „Glas omladine”, „Tibiscus” (Uzdin), „Dečije novine” (Gornji Milanovac), „Tik-Tak” (Beograd)... kao i u publikacijama u Rumuniji „Orizontul”, „Orient Latin” (Temišvar), „Redeșteptarea” (Lugož), „Licurici” (Bukurešt).

Njena poezija je prevođena na srpski, hrvatski, rusinski, slovački, mađarski, engleski, makedonski, italijanski i albanski jezik. Prisutna je u mnogobrojnim antologijama poezije i proze u Srbiji i Rumuniji.

Bila je član Udruženja pisaca Vojvodine, Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnika Rumunije, Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva kao i član Vršačke afirmacije umetnika VAU “ARS”.

Poslednjih nekoliko godina uređivala je dodatak na rumunskom jeziku u nedeljniku “Pančevac” gde je izveštavala o aktivnostima rumunske zajednice na teritoriji Južnog Banata. Kao predsednica Udruženja građana “Upoznajmo se” radila je zajedno sa svojim suprugom prof. Petruom Balteanuom na brojnim projektima promovisanja multikulturalnosti i suživota.

Pamtićemo je kao marljivu i krajnje poštenu i pravednu novinarku, izuzetnog pisca, prijatelja i povrh svega dobru majku i suprugu.

Neka je nebeski anđeli čuvaju na onom boljem i pravednijem svetu, gde je sebi zasigurno pronašla potreban mir za pisanje kako bi privela kraju mnogobrojne započete knjige, članke i projekte.

Sahrana je danas, 14. oktobra, u 14 sati na Novom groblju u Pančevu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi