Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Na konferenciji u Rimu o ubijenim novinarima na Kosovu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

12. 07. 2021.

Izvor: UNS

Na konferenciji u Rimu o ubijenim novinarima na Kosovu

Novinarka Tatjana Đorđević Simić, predsednica Udruženja stranih novinara u Milanu, istakla je problem nerešenih ubistava i otmica novinara na Kosovu od 1998. do 2005. godine na konferenciji “Od Jugoslavije do Evropske Unije: Evropske integracije Zapadnog Balkana i novi geopolitički izazovi", a koju je nedavno organizovao Institut za međunarodne odnose - Istituto Affari Internazionali iz Rima.

Udruženje novinara Srbije godinama unazad skreće pažnju na činjenicu da se i dalje ne zna ko su ubice i kidnaperi novinara - 15 Albanaca i Srba, u periodu od 1998. do 2005. godine.

Predsednica Udruženja stranih novinara u Milanu i ranije je o ovome govorila javno u Italiji, kako kaže “uvek naglašavajući da evropske institucije treba da preuzmu odgovornost za nerešene slučajeve nestalih novinara na Kosovu, isto kao i što su odgovorne za sve veće gubljenje poverenja građana zemalja regije”.

Otvarajući konferenciju, predsednik Instituta za međunardone odnose, Ferdinando Neli Feroći je istakao da konferencija ima za cilj da podstakne na razmišljanje o sadašnjosti i budućnosti zemalja regiona, posebno u pogledu njihovog odnosa sa ostalim zemljama Evropske Unije. Pre početka debate u kojoj su učestvovali i Piero Fasino, predsednik Komisije za spoljnu politiku pri italijanskom parlamentu, Milica Uvalić, profesorka ekonomije na Univerzitetu u Peruđi u Italiji, učesnicima konferencije obratili su se Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, kao i Oliver Varhelji, Evropski komesar za proširenje.

Tatjana Đorđević Simić je govorila i o slobodi medija, položaju novinara kao i “nepostojanju medijskog pluralizma u Srbiju, zemlji koja je kandidat za ulazak u Evropsku Uniju, poredeći je sa situacijom u medijima u Hrvatskoj - zemlji članici EU, a koja nije mnogo bolja od situacije u Srbiji”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi