Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Glavni urednik Juronjuza Srbija Bojan Brkić – Bićemo otvoreni i za vlast i za opoziciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

12. 05. 2021.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Glavni urednik Juronjuza Srbija Bojan Brkić – Bićemo otvoreni i za vlast i za opoziciju

„Bićemo otvoreni za svako demokratsko mišljenje bez davanja prednosti bilo kojoj političkoj opciji, bilo iz vlasti ili opozicije“, ovim rečima glavni urednik srpskog Juronjuza Bojan Brkić za Udruženje novinara Srbije (UNS) najavljuje program te televizije koji će početi da se emituje za dve nedelje. Probni signal već je pušten.

Domaći Juronjuz, koji je nova podružnica međunarodnog informativnog kanala Juronjuz (Euronews) sa sedištem u Francuskoj, saopštio je da su 9. maja počeli da emituju svoj signal preko Pay TV platformi što je, naveli su, poslednja faza pre početka emitovanja programa te televizije krajem ovog meseca.

Bojan Brkić, glavni urednik Juronjuz Srbija sa sedištem u Beogradu, za UNS navodi da „Euronews nudi nešto sasvim novo na medijskoj sceni Srbije a to je news kanal koji će emitovati vesti 24 sata“, te da će u „svakom trenutku gledaoci moći da se informišu o dešavanjima iz Srbije, regiona i sveta“.

„U veoma polarizovanoj medijskoj sceni, Euronews će ponuditi program koji će uvažiti sva mišljenja i stavove. Bićemo otvoreni za svako demokratsko mišljenje bez davanja prednosti bilo kojoj političkoj opciji, bilo iz vlasti ili opozicije. Mi ćemo gledaocima nuditi informacije, nećemo im nametati mišljenje već ćemo im prepustiti da na osnovu sagledavanja svih strana jedne priče, sami donesu zaključak“, ističe za UNS Brkić.

Partnerstvo sa Telekomom, medijski transferi, te prisustvo predstavnika vlasti na svečanom događaju povodom početka emitovanja signala, već su izazvali buru u javnosti. Vlasništvo novog medija je uveliko pod kritikom medija i novinara koji posluju u okviru Junajted grupe, koja je u vlasništvu kablovskog operatora SBB-a. Oni tvrde da će vlast uticati na novi kanal.

List Danas je, mesec dana pre nego što je Junajted medija saopštila da preuzima taj list, objavio tekst u kojem se navodi da Telekom ima nameru da finansira kanale, među kojima je i Juronjuz, kako bi zadao „dodatni udarac televizijama N1 i Nova S, koje se emituju na SBB-u“.

„Telekom je izdvojio pozamašnu sumu novca kako bi platio poznata TV lica i novinare iz objektivnih medija da budu deo novog projekta... Ideja je da se u javnosti stvori utisak da je reč o nezavisnoj televiziji, a da li će i u kojoj meri novinari ostati nezavisni i slobodni u radu videće se vrlo brzo, zavisno od toga da li će se i u kojoj meri baviti aferama aktuelne vlasti, pitanjima od javnog značaja ali i koliko će opozicija biti zastupljena u programu“, navodi se u tekstu Danasa.

Regulatorno telo za elektronske medije izdalo je 15. oktobra prošle godine dozvolu za pružanje medijske usluge firmi Juronjuz sa sedištem u Beogradu, do 2028. godine. Ta firma je u stopostotnom vlasništvu firme Arena Channels Group (raniji naziv HD Vin) iz Beograda. Vlasnik Arene je državno preduzeće Telekom Srbija. 

Telekom je prethodno, 2019. godine, saopštio da će glavnog urednika srpskog kanala odabrati Juronjuz, te da će biti uspostavljen uređivački odbor koji će kontrolisati Juronjuz, kao i da će odbor kreirati „stratešku uređivačku orjentaciju i donositi sve odluke u pogledu uređivačke politike“.

Renomirani novinari iz RTS-a, N1, TV Prva, Al Džazire prešli su u tim srpskog Juronjuza, koji najavljuje da su Svetlana Milenković Popović, Milorad Vesić i Svetlana Janićijević izvršni producenti, a redakciju koja je smeštana u Centru „Sava“, čine i Marko Subotić, Nenad Zorić, Nataša Kovačev, Milan Šarić, Nemanja Milutinović, Živana Šaponja Ilić, Roksanda Babić...

Glavni urednik Bojan Brkić za UNS kaže da su na Juronjuzu „zaposleni veoma iskusni novinari koji su potekli iz različitih redakcija - sa RTS-a, N1, Nova, TV Prva, Al Džazire“, kao i da „stavove i privatna mišljenja ostavljaju iza sebe kad uđu u redakciju, jer tada postaju novinari Euronews-a koji u svom radu moraju da uvažavaju sva mišljenja“.

„Kao deo velike porodice Euronews-a, u kojoj se strogo poštuju postulati objektivnog i nepristrasnog informisanja, u skladu sa glavnim sloganom kuće koji glasi All views, novinari Euronews Srbija imaće potpunu slobodu i radiće po svojoj savesti“, navodi za UNS Brkić, koji je bio zamenik glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS-a.

Kada je otvaranje srpske redakcije Juronjuza najavila savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević još 2019. godine, u profesionalnim krugovima se već pričalo o medijskim transferima.

Bojan Brkić najavljuje da će „u početku program Juronjuza uglavnom biti orijentisan na vesti i izveštavanje o dnevnim događajima ili temama koje su od društvenog značaja“, a da će „kasnije uvoditi i emisije u kojima će se debatovati o značajnim političkim, ekonomskim i društvenim temama, a u planu su i intervjui“.

„Program će počinjati Vestima u 7h i do 21h ćemo sve vreme emitovati vesti, tokom kojih će naši gledaoci moći da prate uključenja reportera, dok ćemo kroz gostovanja analizirati aktuelna dešavanja. Uveče ćemo imati specijalizovanu emisiju u kojoj ćemo kroz gostovanja političara ili analitičara analizirati dan za nama“, navodi Brkić.

Povodom početka emitovanja signala Juronjuz Srbija, na svečanom događaju bili su i predstavnici vlasti i opozicije - premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministarska kulture Maja Gojković, predsednik DS-a Zoran Lutovac, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik PSG-a Pavle Grbović...

Na pitanje UNS-a da li je neko od političara odbio da dođe, Bojan Brkić navodi da niko nije odbio poziv od onih koje su zvali. „Tog dana naša vrata bila su otvorena za sve relevantne političke sagovornike, tako će i naš program biti otvoren za svako mišljenje koje je u skladu sa demokratskim, evropskim načelima. Svaka tema koju budemo otvorili i pratili u sebi će sadržati stavove svih strana. Političari će imati priliku da suprotstave svoja mišljenja i stavove i u debatnim emisijama koje ćemo pokrenuti u narednom periodu“, zaključuje on.

Pažljivim hroničarima medijske scene nije promaklo da je i voditeljka vremenske prognoze N1 prešla na Juronjuz. Reč je o Mileni Lazarević koja je u jeku sukoba Telekoma i Junajted medije januara prošle godine snimila reklamni spot „Da se vidi N1“. „Ukoliko želite da se oblaci dezinformacija raziđu i da vas obasja sunce istine podržite nas“, rekla je tada ona.

 

Komentari (3)

ostavi komentar
čet

13.05.

2021.

Александар Поповић [neregistrovani] u 09:10

Избори, изборчићи

Очигледно, предизборна атмосфера зачиниће се појавом "објективног" медија. Његова улога ми изгледа као тешко могућна у нашим условима. Наравно, иоле објективан гледалац ће поздравити проклмовану програмску оријентацију, ако она буде доследна. Видеће се да ли је све усмерено против ТВ Н1. За своју недовољну популарност крива је и она сама. Од првог до последњег минута једнострана је у приказивању домаће стварности, па одбија и оне који нису присталице садашње власти.

Odgovori
sre

12.05.

2021.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 18:08

Re:

" a napada N1 koji je trenutno jedini kanal u zemlji na kojem informacije mogu da se čuju", рече анонимус Јован?
Па како онда да му не верујемо?!

Odgovori
sre

12.05.

2021.

Jovan [neregistrovani] u 15:28

Zašto mrzite N1?

Razumem kritiku, ali ovo je već redovna otvorena mržnja ka N1. Prvi sam koji smatra da postoje brojni propusti u njihvom radu, ali mislim da rukovodstvo UNS-a zbog ličnih frustracija i dogovora, zastupa i brane one koji kaljaju našu profesiju, a napada N1 koji je trenutno jedini kanal u zemlji na kojem informacije mogu da se čuju.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi