Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Potpisan sporazum o saradnji UNS-a i Saveta romske nacionalne manjine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 04. 2021.

Izvor: UNS

Potpisan sporazum o saradnji UNS-a i Saveta romske nacionalne manjine

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić potpisali su danas u prostorijama Udruženja sporazum o saradnji u cilju punog i efikasnog uključivanja pripadnika ove manjine u oblasti javnog informisanja.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Nakić izjavio je da je Savetu važan napredak oblasti koja se tiče obaveštavanja na romskom jeziku, a koja im je u skladu sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina poverena, što podrazumeva veći broj medija na tom jeziku, kao i novinara romske nacionalnosti.

„Smatramo da bismo na taj način uspeli da razbijemo određene stereotipe i predrasude prema romskoj zajednici. Važno je da uz ovu saradnju promovišemo našu zajednicu široj javnosti - da se čuje naš glas, stavovi, ideje i predlozi, kao i da se javnost upozna sa problemima sa kojima se zajednica suočava, ali i sa primerima dobre prakse“, izjavio je Nakić.

On je dodao da je Savetu ove manjine značajna podrška UNS-a i u očuvanju romskog jezika, pogotovo kroz pokretanje pisanih medija na tom jeziku, budući da ih ima malo ili ih gotovo nema, kao i u edukovanju Roma koji se odluče za novinarski poziv.

„Značajna nam je vaša podrška u očuvanju romskog jezika budući da smo za integraciju, ali ne i za asimilaciju. Jezik, po kojem smo prepoznatljivi, poslednja je brana ka asimilaciji, a uspeli smo da ga očuvamo više od jednog milenijuma. To je bogatstvo ne samo nas Roma, nego i Srbije“, rekao je Nakić.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović naglasio je da je ovaj sporazum vrlo značajan za Udruženje, jer će se njime ojačati i naša organizacija, kao i da veruje da će u bliskoj budućnosti biti Roma u organima UNS-a i da ćemo imati novinare koji će biti prepoznatljivi celoj javnosti, a koji su deo romske zajednice.

„Drago nam je što možemo da pomognemo Savetu i romskoj zajednici koja je važan deo našeg društva i koja je decenijama bila zapostavljena, uključujući i medijski sektor. Verujemo da će se ta situacija popraviti narednih godina i tu smo za svaku vrstu podrške“, rekao je predsednik UNS-a Radomirović. On je predložio i osnivanje odbora za saradnju u kojem bi predstavnici UNS-a i ovog Saveta bili u svakodnevnom kontaktu za međusobnu pomoć. 

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, osim predsednika, sastanku u prostorijama Udruženja prisustvovale su i Pala Čabrilovski, predsednica Izvršnog odbora ovog Saveta i Sonja Mitrović Lukić, član odbora za obaveštavanje. U ime UNS-a su prisustvovali predsednik Vladimir Radomirović i generalni sekretar Nino Brajović.

Zahvaljujući ovom sporazumu koji su danas potpisali Radomirović i Nakić, UNS će u okviru novinarske škole organizovati obuku za pripadnike romske nacionalne manjine, pružati podršku za razvoj i realizaciju medija na romskom jeziku, obezbediti pomoć za pokretanje, uređivanje i distribuciju medija na romskom jeziku, kao i podršku za pisanje projekta za zajedničko učešće na konkursima…

Sporazum o zajedničkoj saradnji i delovanju između UNS-a i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji potpisan je u cilju podrške poštovanju, zaštiti i ispunjenju zakonskih prava Roma, zarad punog i efikasnog uključivanja Roma u sve oblasti društvenog života, posebno u oblasti javnog informisanja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi