Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Junajted grupa kupuje list Danas
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 11. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Junajted grupa kupuje list Danas

Junajted grupa, u okviru koje posluje televizija N1, na korak je od preuzimanja dnevnog lista Danas. Udruženju novinara Srbije (UNS) u Komisiji za zaštitu konkurencije potvrđeno je da je Junajted grupa podnela prijavu koncentracije na tržištu kako bi joj se odobrila kupovina privrednog društva Dan graf d.o.o, izdavača lista Danas.

UNS-u je u Komisiji za zaštitu konkurencije rečeno da je Junajted grupa podnela prijavu koncentracije 21. septembra, a da je postupak u toku.

Kako bi Junajted grupa postala vlasnik Dan grafa, izdavača lista Danas, neophodno je prema Zakonu o zaštiti konkurencije da prijavi koncentraciju na tržištu kako bi antimonopolska komisija utvrdila da li je ona dozvoljena.

„Koncentracije učesnika na tržištu su dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili sprečile konkurenciju na tržištu Republike Srbije ili njegovom delu, a naročito ako bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja“, stoji u tom zakonu.

Preuzimanje lista Danas najavili su provladini mediji, ali i u više navrata u javnim nastupima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prvi put to izjavio mesec dana nakon što je Junajted grupa podnela prijavu koncentracije antimonopolskoj komisiji.

„Sad vidim da su postali čist tajkunski medij. Da su im tajkuni i zvanično postali vlasnici. Ja im čestitam na tome. Kada sam govorio, govorili su mi da pričam neistine, a sada vidite da sam bio u pravu za sve što sam govorio“, rekao je na jednoj od konferencija predsednik Srbije, što je preneo list Danas.

Da izjava predsednika Vučića tokom obilaska radova na kovid bolnici u Batajnici u novembru predstavlja „nastavak targetiranja profesionalnih medija“, ocenili su sagovornici televizije N1.

„Najbolje rešenje umesto što gubite stotine miliona evra, koje ste uložili u N1, Novu S, News Max Adria, platili Danas, platili pet radio stanica koje su kupili, od ‘Karoline’, do ‘Hit’ radija, ‘TDI’ i ne znam čega, što su Đilas i ostali kupili, do svih nedeljnika koje drže, do ne znam čega sve, stotine miliona evra… Lakše ljudi da me ubijete!“, rekao je tada predsednik. 

Junajted grupa u većinskom je vlasništvu međunarodne investicione kompanije BC Partners. Investicioni fond KKR, koji je bio dotadašnji većinski vlasnik, kao i menadžment Junajted grupe zadržali su, kako je N1 objavio 2019. godine, „značajan manjinski udeo“. Predsednik Upravnog odbora Junajted grupe i njen osnivač je Dragan Šolak.

U okviru Junajted grupe u Srbiji posluju SBB, United Cloud, United Media sa televizijskim kanalima N1, Nova S, Sport Klub, Grand, Pikaboo, Vavoom, Cinemania, Lov i ribolov, IDJ, Brainz, portalom nova.rs i marketing agencijama Cas Media i Direct Media, stoji na sajtu N1.

Nedavno je United Media, pokrenula produkciju informativnog programa Newsmax Adria, koji se emituje na Novoj S. Tada je najavljeno da će United Media u saradnji sa Newsmax TV pokrenuti televiziju Newsmax Adria koja će početi da emituje program do kraja godine.

Komentari (3)

ostavi komentar
ned

22.11.

2020.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 18:02

Re: УСЛОВИ?

Не полемишем са анонимусима!
Посебно не полемишем о новинарству, са онима којима то није професија. Нешто се учи а не подразумева.
Није сваки скрибоман писац, новинар.....
Иначе, реченица се почиње великим словом, а ако је сложена има зарезе.........
Полемиши са глодуром!

Odgovori
sub

21.11.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 20:21

Re: junajted grupa kupuje list danas

da li ti citas list "danas" ili ga pausalno nazivas tabloidom?

da li ti znas da je tom "tabloidu" ukinuto pravo da zaradjuje na isti nacin kao provladini i drugi mediji?

da li si ikada nasao neki tekst slican onima koji se objavljuju u informeru, alo, telegraf, ili na tv pink, hepi, studio B?

kad sve to proveris, mozemo da nastavimo polemiku!
pozdraav

Odgovori
pet

20.11.

2020.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 18:42

ГЛОДУР

И шта сада каже глодур листа "Данас" о објективности, професионализму, демократичности, пристојности, истини......., о којој труби од доласка на чело овог малотиражног таблоида. Његова колумна "Жвака у пепељари", најбоље одсликава новине на чијем је челу, које је покушао да протури, а да се не препозна да је то жвака за лудака.
Тако је то Петровићу.
Поједе те СББ!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi