Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Savet za štampu: Politika prekršila Kodeks novinara tekstom „Plagijat u knjizi dr Danice Popović“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

31. 07. 2020.

Autor: S.D. Izvor: UNS

Savet za štampu: Politika prekršila Kodeks novinara tekstom „Plagijat u knjizi dr Danice Popović“

Komisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno je sinoć odlučila da su prekršene sve tačke Kodeksa novinara koje je profesorka Danica Popović navela u žalbi zbog teksta “Plagijat u knjizi dr Danice Popović” objavljenog u Politici

Komisija je ocenila da je novinarki Politike Dragani Jokić Stamenković moralo biti jasno da Stručna komisija nije donela zaključak da je Danica Popović plagirala knjigu, da postupak nije završen i da slučaj nije “dobio epilog” kako je Politika objavila. Komisija je ocenila “potpuno neprihvatljivim” objašnjenje novinarke Dragane Jokić Stamenković da list Politika ni naknadno nije objavio informaciju da je Etička komisija vratila izveštaj na dopunu Stručnoj komisiji, upravo zbog toga što je Danica Popović protiv Politike podnela žalbu Savetu za štampu.   

Na žalbu Danice Popović, bivše kolumnistkinje Politike, da redakcija nije konsultovalai drugu stranu, odnosno da nije tražila njen komentar pre objavljivanja teksta, Dragana Jokić Stamenković u prvom odgovoru Komisije za žalbe navela je da profesorka u Politici “nije direktno napadnuta”. Međutim, uoči održavanja sednice Komisije za žalbe, novinarka Politike je  Savetu za štampu dostavila dopunu odgovora, sada sa tvrdnjom da ne treba „davati prostor prostor u novinama osobi kojoj su kolege univerzitetski profesori već presudili da je prisvojila polovinu knjige pokojnog kolege“.

Prilikom donošenja odluke da je Politika u ovom slučaju prekršila Kodeks novinara Srbije, Savet za štampu uzeo je obzir i činjenicu da Dragana Jokić Stamenković profesorku smatra plagijatorom, koji ne zaslužuje prostor u medijima, dok studenta koji optužuje profesorku smatra kredibilnim sagovornikom jer je u prethodnom periodu „samo javno opomenut“ od strane Etičke komisije Ekonomskog fakulteta i to zbog iznošenja paušalnih optužbi na račun profesorke Popović.

Pre održavanja sednice, Komisiji za žalbe obratio se i student, Aleksandar Jakšić, iako nije praksa da osoba koja nije predmet spora učestvuje u njemu. Nekoliko članova komisije reklo je da im je ovaj dopis pomogao da shvate o čemu se radi.

Komisija za žalbe Saveta za štampu zaključila je da je novinarka Politike  Dragana Jokić Stamenković postupila potpuno suprotno obavezi novinara da konsultuje što više izvora i da im omogući da iznesu svoj stav. Takođe, novinarka nije postupila u skladu sa načelom novinarske pažnje, verovala je izvoru koji sledi svoj interes i prećutala je više bitnih činjenica, između ostalog i to da je student i ranije optuživao Danicu Popović i da su mu zbog toga izricane mere.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

31.07.

2020.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 22:27

Без коментара

Да ли УНС више не објављује коментаре на свом сајту?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi