Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS: Za pet dana napadnuto i ometano u radu 28 novinara i medijskih radnika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 07. 2020.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

UNS: Za pet dana napadnuto i ometano u radu 28 novinara i medijskih radnika

Prema evidenciji Udruženja novinara Srbije od 7. do 11. jula napadnuto je i ometano u radu 28 novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izveštavali sa demonstracija u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Njih 14 je zadobilo povrede od kojih je šest zahtevalo hitnu lekarsku pomoć.

Povređeni novinari, snimatelji i fotoreporteri napadnuti su od policije, demonstranata koji su bacali kamenice i druge čvrste predmete, ali i udarcima u glavu i telo čvrstim predmetima iz neposredne blizine.

U dogovoru sa napadnutim kolegama i njihovim urednicima, u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, UNS je prijavio policiji tri slučaja.

Povređeni novinari, fotoreporteri i snimatelji, kojima je lekarska pomoć pružena u urgentnim centrima, njih šestoro, dalo je izjave policiji i u jednom slučaju forenzičarima u ustanovama hitne medicinske pomoći.

Prema podacima UNS-a još troje kolega i koleginica prijavilo je policiji ili je u postupku podnošenja prijave napada na njih, dok je najveći broj slučajeva, iako pobrojan u saopštenjima UNS-a i drugih novinarskih i medijskih organizacija, ostao zvanično neprijavljen.

UNS će, kao član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, u kojoj su uz novinarska i medijska udruženja i predstavnici policije i tužilaštva, insistirati da se evidentirani napadi istraže i odgovorni kazne. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi