Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Banjalučki novinar optužuje Dodika zbog napada i zastrašivanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

10. 03. 2023.

Autor: Radio Slobodna Evropa Izvor: Radio Slobodna Evropa

Banjalučki novinar optužuje Dodika zbog napada i zastrašivanja

Nepoznati počinioci su tokom noći 9. marta oštetili vozila Aleksandra Trifunovića, urednika magazina "Buka" i novinara Blica Nikole Morače u banjalučkom naselju Starčevica, gdje žive. Slučaj su prijavili policiji.

Trifunović je za Radio Slobodna Evroa (RSE) izjavio da je „uznemiren“ zbog cijele situacije.

„Ovo je napad, zastrašivanje, dan poslije Dodikove izjave da smo spodobe, logično da je ovo neko shvatio kao naredbu“, rekao je Trifunović u četvrtak, 9.marta, nakon što je zatekao svoje vozilo oštećeno.

Trifunović je u javnom istupu naveo da je očekivano što je Dodikove izjave neko shvatio kao naredbu te da je „od stotinu auta na ovom parkingu samo su brutalno oštećena auta kolege Morače i moje. Izgleda tako nasilnički da vas to mora uznemiriti.“

Dalje dodaje da je sada stvoren osjećaj nesigurnosti.

“Imate sada jednu bojazan šta je to sljedeće što nam se može desiti. Danas je to auto, a sutra smo možda mi ili nešto drugo, da ne idem dalje sa pretpostavkama, ali sve je moguće. Lov je otvoren i dozvoljen i sada je do nas da vidimo kako će se to završiti.“

Trifunović je istakao je da je policija u ovom slučaju profesionalno postupila.

“Stigli su odmah nakon prijave, a nadam se da će se svjedoci javiti, jer se to desilo sinoć u 11:00 sati i vjerujem da su mnogi bili budni”, poručio je Trifunović.

Nikola Morača je 24. februara saslušan u policiji zbog istrage u vezi sa informacijama koje je objavio u dnevnom listu „Blic“ i portalu „Srpskainfo“.

Saslušan je u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo povreda tajnosti postupka, u vezi teksta koji je objavio o nedavno prijavljenom slučaju silovanja 18-godišnjakinje u Banjaluci.

Tokom saslušanja, oduzet mu je mobilni telefon.

Dan nakon saslušanja, u Banjaluci je održan protest novinara u znak podrške Morači.

Milorad Dodik je 8. marta komentarišući neslaganja novinara sa najavom izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se kriminalizuje kleveta, izjavio kako misli da oni koji su „prekardašili“ u reakcijama „stvaraju nepovoljnu atmosferu“.

„Kao onaj Vukelić (Siniša Vukelić, urednik Capital.ba) i neke druge spodobe, koje ovdje godinama lažu, petljaju, podmeću, reketiraju i sada žele novinarsku zajednicu kupit za sebe kako bi je navodno zaštitili“, kazao je Dodik.

Iz Policijske uprave Banjaluka za RSE nisu mogli da potvrde događaj, samo su naveli da će se tokom dana oglasiti saopštenjem za javnost.

„Ja vam ne mogu dati više informacija osim da policijski službenici postupaju po prijavi. Policijska uprava će se oglasiti saopštenjem kada budemo imali relevantne činjenice i okolnosti“, rekla je za RSE Milana Stojanović, portparol Policijske uprave Banjaluka.

Reakcije novinara i Transparency International BiH

Siniša Vukelić, urednik portala Capital kojeg je Dodik prozvao spodobom i optužio za reketarenje, rekao je da su to „obične gluposti“.

Naveo je da Dodik već godinama ima svoje ljude na čelu policije te i u drugim pravosudnim organima u ovom entitetu, i mogao je to navodno reketiranje procesuirati u svakom moomentu.

„Imao je policiju i tužilaštvo u svojim rukama i on to nije procesuirao? I to je krivično djelo skrivanje dokaza ukoliko je imao dokaze. To su gluposto“, naveo je Vukelić.

Na česte Dodikove optužbe da su kritički nastrojeni novinari i nevladine organizacije „strani plaćenici i agenti“, Vukelić je rekao da bi u tom slučaju trebalo tablu sa natpisom staviti pred brojne javne institucije i objekte.

Rekao je da je željeznička i putna infrastruktura, kao i brojne javne zgrade izgrađeni i obnovljeni uz pomoć stranih kredita međunarodnih banaka i finansijskih institucija. Dodao je da je i Vlada RS-a kapital prikupljala na stranim berzama.

Društvo novinara BiH osudilo je oštećenje automobila dvojice banjalučkih novinara Nikole Morače i Aleksandra Trifunovića.

Oni od od nadležnih institucija traže hitnu istragu i pronalaženje počinilaca, te eventualnih nalogodavaca.

„Sve se dešava u svjetlu protesta novinara zbog policijskog ponašanja prema Nikoli Morači, ali i nezadovoljstva novinarske zajednice u BiH zbog pokušaja da se donese zakon o kleveti u RS koji je najveći udar na medijske slobode ikad u BiH“, navodi se u saopštenju.

Napad na imovinu novinara u Banjaluci je osudio i Transparency International (TI) u BiH.

„TI BiH smatra da nije slučajno da su se ovi napadi desili nakon nove serije otvorenih pritisaka i prijetnji Milorada Dodika upućenih nezavisnim medijima i njegovih najava donošenja restriktivnih zakona kojima bi se stvorili preduslovi za institucionalni progon kritičara“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se kako su „pritisci na nezavisne medije, aktiviste i organizacije civilnog društva pojačani nakon upućivanja u skupštinsku proceduru izmjena Krivičnog zakona RS u kojem se ponovo uvodi kriminalizacija klevete, te najave donošenja restriktivnog zakona o nevladinim organizacijama“.

„TI BiH smatra da cilj ovih zakona nije ništa drugo nego stvaranje preduslova za institucionalni progon i zastrašivanje nezavisnih novinara, medija i nevladinih organizacija koji ukazuju na korupciju, kršenje ljudskih prava i druge devijantne pojave. Umjesto obračuna sa rasprostranjenim pojavama korupcije i bezakonja, vlast u RS očigledno ima namjeru ućutkati one koji na to ukazuju i stvoriti uslove u kojima neće biti moguće djelovanje medija i organizacije koje nisu pod kontrolom vlasti“, ističe se u saopštenju.

Kleveta i uvreda su uvrštene u novi Nacrt zakona Krivičnog zakona Republike Srpske (RS), rečeno je nakon sjednice Vlade Republike Srpske (RS) 2. marta u Banjaluci.

Prema nacrtu, za klevetanje su predviđene novčane kazne u iznosima od oko 2.500 do čak 50.000 eura.

Ideju o ponovnoj kriminalizaciji klevete je krajem oktobra prošle godine pokrenuo Milorad Dodik, predsjednik RS-a i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Na Tviteru je naveo da je od Vlade RS tražio donošenje još dva zakona, o sprečavanju širenja lažnih vijesti te o sprečavanju jezika mržnje.

Skupština RS će 14. marta raspravljati o ovom nacrtu.

Povodom ovog zakona reagovale su domaće i međunarodne institucije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi