Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Suspendovan načelnik policije Federacije BiH koji je prijetio novinarki
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

04. 11. 2022.

Autor: Radio Slobodna Evropa Izvor: Radio Slobodna Evropa

Suspendovan načelnik policije Federacije BiH koji je prijetio novinarki

Uprava policije Federacije Bosne i Hercegovine (FUP), jednog od dva BH entiteta, suspendovala je 3. novembra Zorana Čegara, načelnika uniformisane policije, koji je snimljen kako ispred sudnice novinarki prijeti "čupanjem grkljana".

FUP je saopštio kako je Čegar suspendovan u skladu sa "Zakonom o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine, bez prejudiciranja ishoda postupka koji se protiv imenovanog policijskog službenika vodi pred nadležnim organom FUP-a"

U saopštenju FUP-a nije saopšteno više detalja o razlozima i dužini Čegarove suspenzije zbog, kako su naveli, "zaštite zakonitosti postupka koji je u toku protiv policijskog službenika Zorana Čegara"

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara uputio je 28. oktobra zahtjev za suspenziju Čegara, zbog podignute optužnice za prevaru u Hrvatskoj i napada na novinare Centra za istraživačko novinarstvo u BiH (CIN).

Dva dana ranije je Čegaru na sudu u Dubrovniku počelo suđenje zbog sumnje na prevaru, za koju je, prema zakonima Hrvatske, zaprijećena kazna zatvora u trajanju do osam godina zatvora.

Ministar Čampara je saopćio da je suspnezija zatražena i zbog sumnje na falsificiranje notarskih ugovora koji se odnose na imovinu u Ilijašu, u blizini Sarajeva, "kao i zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji upućenih novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN)".

Čampara je zahtjev poslao zamjeniku direktora Federalne uprave policije Ensadu Kormanu u kojem je zatražio da odmah donese rješenje o suspenziji načelnika Čegara.

Čegar je novinarki CIN-a, koja je pisala o njegovoj nelegalno stečenoj imovini i radnjama, nakon ročišta u Dubrovniku zaprijetio da će joj "isčupati grkljan". Prethodno joj je psovao u telefonskom razgovoru nazivajući je "četnikušom".

Iz CIN-a su nakon napada napisali da je "Zoran Čegar čovjek s dozvolom za nošenje oružja, ime u brojnim disciplinskim prijavama, glavni junak snimaka nasilništva u plavoj uniformi sa epoletama po drugi put prijetio novinarima CIN-a!"

Nakon saopćenja ministra Čampare reagirala je i Američka ambasada. Na Tviteru su napisali:

"Pozivamo vlasti da zaštite sve novinare od uznemiravanja i napada i osiguraju im mogućnost izvještavanja o istini. Sloboda tiska ključna je za slobodna, demokratska društva".

Nakon objave Centra za istraživačko novinarstvo, u četvrtak 27. oktobra, reagirali su iz Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini i Udruženja BH novinari, koji su osudili prijetnje i napade Čegara na novinare.

Zahtijevaju od svih nadležnih institucija da po hitnom postupku sankcioniraju ovakvo ponašanje.

Mediji u BiH izloženi političkom utjecaju, novinari nezaštićeni, stoji u OEBS izvještaju.

"Smatramo kako je nedopustivo ovakvo ponašanje jednog dužnosnika tim više što je u sistemu koji bi trebao štititi zakone te da bi mu zbog verbalnog napada ali i pokušaja fizičkog nasrtanja na novinare trebalo zabraniti vršenje javnih funkcija", saopštili su iz Vijeća za štampu.

Upravni odbor Udruženja BH novinari navodi da "prijetnje i uvrede novinarima dolaze od visokopozicionirane osobe u policijskoj hijerarhiji, koja bi trebala biti nadležna za provedbu zakona i štititi građane od svih vrsta brutalnosti, fizičkih i verbalnih napada, a ne biti onaj koji će napadati i prijetiti".

"Činjenica da visokopozicionirani policajac na javnoj funkciji verbalno napada novinare CIN-a i izravno prijeti fizičkim nasiljem, ima dodatnu težinu", dodaju iz Udruženja, te pozivaju na hitnu reakciju.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara zatražit će od Vlade Federacije BiH da pokrene proceduru i za razrješenje policijskog službenika Čegara s dužnosti predsjednika Policijskog odbora Vlade FBiH.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi