Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  HND: Tražimo detaljnu istragu smrti kolege Matijanića i kažnjavanje odgovornih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

08. 08. 2022.

Autor: HND Izvor: HND

HND: Tražimo detaljnu istragu smrti kolege Matijanića i kažnjavanje odgovornih

Hrvatsko novinarsko društvo traži detaljnu istragu i utvrđivanje svih okolnosti smrti našega kolege Vladimira Matijanića, novinara portala Indeks

Sigurni smo da bi kolega Matijanić imao šanse preživjeti u bolnici, samo da je do nje mogao doći. Njegova životna partnerica i novinarka Indeksa, kolegica Andrea Topić na Fejsbuku je objavila kronologiju događaja u kojoj je navela kako hitna pomoć nije htjela hospitalizirati našeg preminulog kolegu.

Dva sata prije smrti ekipa hitne medicinske pomoći objašnjavala mu je kako je riječ o normalnim simptomima kovida te da nema potrebe za hospitalizacijom. Također, dva dana prije smrti kolegi Matijaniću je u bolnici rečeno da je u Hrvatskoj nestašica lijeka za sprječavanje težih posljedica kovida, koji se daje pacijentima kao što je on. U splitskoj su ga bolnici pustili da čeka najmanje dva sata iako im je rekao za Sjögrenov sindrom i intersticijsku bolest pluća te sumnju na još dvije autoimune bolesti, zbog čega se nije mogao cijepiti protiv kovida. Zbog svega navedenog ne možemo se oteti dojmu da su odgovorni u KBC-u Splitu itekako zakazali i da je riječ o nesavjesnom postupanju koje je dovelo do smrti našega kolege. Zbog toga ćemo ustrajati u tome da svi u ovom lancu odgovornosti dobiju adekvatne kazne za svoje propuste kako se ovakva tragedija više nikad i nikome ne bi dogodila.

Ministre Beroš, još jednom ponavljamo, HND očekuje brzu i efikasnu istragu te kažnjavanje nesavjesnih ljudi u zdravstvenom sustavu čiji bi posao trebao biti zaštita svakog pacijenta. Ovo nećemo zaboraviti, niti ćemo preko toga prijeći.

Za Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva,
Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi