Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Robert Šveb izabran za novog Generalnog direktora HRT-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

21. 10. 2021.

Autor: RTS Izvor: RTS

Robert Šveb izabran za novog Generalnog direktora HRT-a

Robert Šveb novi je generalni direktor Hrvatske radio-televizije, odlučeno je u parlamentu većinom glasova

Hrvatski mediji prenose da je opozicioni Most napustio salu tokom glasanja, kao i da je Šveb izabrani sa tri poslanička glasa Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Podsećaju da je poslanik i šef SDSS Milorad Pupovac u utorak rekao da taj klub nikome ne može dati blanko poverenje.

Ipak, SDSS, koji je deo vladajuće većine, glasao je danas za Šveba, a Pupovac je, navodi se, rekao da mu daju uslovnu podršku, do prvog izveštaja o finansiranju i realizaciji programa HRT-a.

Protiv Šveba, koji je izabran na mandat od pet godina, bez Mosta su glasali zastupnici opozicije koja je, navodi se, do samog kraja tvrdila da je "hodajući sukob interesa, da je izabran u kontaminiranoj proceduri, da je njegov izbor farsa, jer ga je ''gurala'' ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i da je Šveb njena odgovornost".

Vladajući HDZ, odbacio je prozivke opozicije i tvrde da je Šveb najbolji od svih kandidata koji su se javili na javni poziv i koje je saslušao nadležni saborski Odbor za medije.

Šveb je po obrazovanju diplomirani inženjer elektrotehnike, dobro poznaje sistem javne televizije, a okušao se i kao preduzetnik.

Karijeru na HRT-u počeo je kao informatički tehničar još za vreme studija, a nakon što je diplomirao, zaposlio se na odeljenju informatike kao sistemski inženjer.

U jednom trenutku je na kratko napustio HRT, pokrenuo firmu Robago, potom međunarodnu firmu ON-AIR Systems Ltd sa sedištem u Londonu i podružnicama u Zagrebu i Majamiju, s kojom je zauzeo vodeću poziciju na globalnom tržištu u šistemima automatizacije televizijskih procesa u produkciji i emititovanju programa i drugo mesto u Velikoj Britaniji na području medijske tehnologije.

Na HRT se vratio krajem 2005. na poziv tadašnjeg glavnog ravnatelja Mirka Galića kome je postao savetnik za tehnologiju i razvoj.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi