Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Neizvesna sudbina Radio Zrenjanina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

15. 01. 2016.

Izvor: RTS

Neizvesna sudbina Radio Zrenjanina

Tokom procesa privatizacije medija, koji je završen u oktobru prošle godine, 39 od 73 medija nije dobilo nove vlasnike.

Jedni su ugašeni, drugi čekaju da budu privatizovani prenosom kapitala zaposlenima, treći da promene dalatnost. Sudbina Radio Zrenjanina, koji je postojao 36 godina, i kome je u decembru ugašen signal, još je neizvesna.

"Poštovani slušaoci, do sada smo znali da kažemo: zaplovite zajedno sa nama na talasima Radio Zrenjanina. Ovoga puta ne. Izgleda da zaštitnik moreplovaca Sveti Nikola nije nadležan za radio-talase. Ostajte u zdravlju i do slušanja."

Ovim rečima i pesmom "Četiri konja debela", koja je prva emitovana 1979. godine, Radio Zrenjanin se oprostio od slušalaca. Tri dana ranije, 16. decembra, nije mu produžena ni dozvola za emitovanje programa jer je vlasnik dozvole Grad Zrenjanin, što novi zakon ne dozvoljava. U tom trenutku radio je čekao i privatizaciju.

"S obzirom na to da se nije pojavio niko zainteresovan da kupi Radio Zrenjanin, prešlo se na drugu fazu, to je podela besplatnih akcija odnosno udela, s obzirom na to da je i to završeno neuspešno, sada smo u situaciji da dolazi do zatvaranja radija", objašnjava Ivan Francuski, v. d. direktora Radio Zrenjanina.

Božidar Drinić, koji je za mikrofonom radija proveo 18 godina, to negira. Zahtev za upis besplatnih akcija je, tvrdi, podneo u zakonskom roku.

"To je vršilac dužnosti javnog preduzeća izdavača medija prihvatio, potpisao, zaveo i pečatirao. Međutim, nije želeo da prosledi Agenciji za privatizaciju", ističe novinar Božidar Drinić.

Francuski tvrdi da je Drinić u radiju bio zaposlen do 1996. godine, a da pravo upisa akcija imaju samo oni koji su u radiju radili i poslednjih 10 godina.

"Meni jedino ostaje da zbog toga što mislim da su mi povređena zaista sva prava – podnesem krivičnu prijavu", napominje Drinić.

Dok čekaju šta će sa njima biti, zaposleni, njih 15, koliko ih je ostalo posle uzimanja otpremnina, čekaju i dve plate.

"Nama je ostalo samo da se nadamo da ćemo, ako ništa drugo, naći zaposlenje negde u ovom gradu, ali sumnjam ikada više u profesiji kojom se bavimo", navodi Marijan Mahalup, tonski tehničar i realizator Radio Zrenjanina.

Sudbina jednog od najstarijih medija u Vojvodini, koji je, između ostalog, imao i zavidnu kolekciju ploča, ostaje neizvesna do kraja januara, kada bi Skupština grada trebalo da odluči da li će ga ugasiti ili mu promeniti delatnost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi