Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  UNS održao protest „Medije novinarima“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

14. 01. 2016.

UNS održao protest „Medije novinarima“

Udruženje novinara Srbije (UNS) održalo je danas ispred Vlade Srbije protest „Medije novinarima“ zbog odbijanja vlasti da primeni odredbu Zakona o javnom informisanju koja omogućava da neprodati mediji pripadnu zaposlenima. UNS je zahtevao od Vlade da hitno obezbedi prenos kapitala bez naknade na zaposlene u medijima koji na to imaju pravo.

Novinari u Vranju, Boru, Subotici i još 15 gradova u Srbiji na to već mesecima čekaju, dok njihovi mediji polako umiru, a Zakon o javnom informisanju ostaje mrtvo slovo na papiru.

„Ovde smo zato što više od četiri meseca vlast, suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima, odbija da neprodate medije prepusti zaposlenima koji na to imaju pravo. Država, koja se zakonom obavezala da izađe iz vlasništva u medijima, sada koči privatizaciju, ne finansira i uništava neprodate medije, a novinarima i medijskim radnicima oduzima pravo koje im pripada po Zakonu“, rekao je generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

Podsetimo, Skupština UNS-a 22. decembra zatražila je od Vlade Srbije da do Nove godine ispuni odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima kojima se garantuje podela besplatnih akcija novinarima u medijima, i istakla da ako se nastavi sa kršenjem Zakona, ministar kulture Ivan Tasovac i državni sekretar u Ministarstvu kulture Saša Mirković podnesu ostavke jer su u ime Vlade obećali UNS-u da će novinari i medijski radnici dobiti besplatne akcije.

„Pre tačno mesec dana obratili smo se i premijeru Aleksandru Vučiću i zatražili smo sastanak, jer odlaganje rešavanja ovog problema ima katastrofalne posledice za veliki broj zaposlenih u lokalnim medijima“, rekao je Brajović.

Predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić pročitao je zahteve UNS-a koji su nakon protesta predati i Vladi Srbije.

„UNS i zaposleni u RTV Vranje, RTV Bor, Radio Subotici i još 15 regionalnih i lokalnih medija iz cele Srbije zahtevaju da se bez odlaganja sprovedu odredbe Zakona o javnom informisanju koje omogućavaju da neprodati mediji pripadnu zaposlenima. Tražimo da Vlada hitno obezbedi prenos kapitala bez naknade na zaposlene i bivše zaposlene u medijima koji na to imaju pravo i okonča privatizaciju medija na koju se obavezala do 31. oktobra 2015. godine. Tražimo i da Vlada Srbije izmeni Uredbu o pravilima za dodelu državne pomoći u delu kojim se ograničava maksimalan iznos državne pomoći medijima na 23 miliona dinara za 3 godine. Ovo rešenje iz Uredbe obesmišljava projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja“, rekao je Jeremić.

Bivši direktor RTV Vranje Zoran Veličković rekao je da zaposleni u medijima koji imaju pravo na akcije svojih medija „traže od Vlade Srbije da donese odluku i raspetlja Gordijev čvor“.

„Što se više odugovlači rešenje ovog problema, nama je sve teže. Postoje dva rešenja, ili da Vlada donese odluku kojom će se obezbediti poštovanje zakona koje je Vlada sama donela ili će ona potpisati nemoć i ugasiti lokalne medije“, rekao je Veličković.

Skup je počeo minutom ćutanja, odavanjem pošte juče preminulom kolegi Zahariju Trnavčeviću.

Komentari (5)

ostavi komentar
pet

15.01.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 17:08

Re: sukob interesa

Predsednica je gensek Politike, sta nju briga sto drugi mediji propadaju.

Odgovori
pet

15.01.

2016.

Bole [neregistrovani] u 02:18

Paradoks

NE BEŠE LI UNS ZA OVAKVA ZAKONSKA REŠENJA KOJA SU PROTIVNA USTAVU I OSTALIM PRAVNIM AKTIMA SRBIJE. ZAKON O INFORMISANJU JE U KOLIZIJI I SA ZAKONOM O PRIVATIZACIJI. PORED ODGOVORNOSTI MINISTRA, DRŽAVNOG SEKRETARA SVAKAKO DA MORAJU DA ODGOVARAJU I ČELNICI UNSA, KOJI SE SADA KAO BRINU ZA LOKALNE I REGIONALNE MEDIJE A ONI SU IH DOVDE I DOVELI. DAKLE GOSPODO, PRVO VAŠE OSTAVKE, PA ONDA MIRKOVIC I TASOVAC!

Odgovori
čet

14.01.

2016.

KNJAZ PRESS [neregistrovani] u 21:08

Već viđeno...

Podrška...Bes...Tuga...Nada...https://knjazpress.wordpress.com/razno/radio-knjazevac-again/

Odgovori
čet

14.01.

2016.

Mica [neregistrovani] u 18:08

Akcije

E stvarno su kilavi ovi iz vlade. Tri meseca se ceka odluka.

Odgovori
čet

14.01.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 17:50

predsednica

Gde se zagubila predsednica UNS-a? Dok robovi protestuju, ona na picencu s premijerom!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi