Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Ko želi da ugasi Radio Zrenjanin?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

15. 12. 2015.

Izvor: UNS

Ko želi da ugasi Radio Zrenjanin?

Radio Zrenjanin jedan je od dvadesetak medija koji traže i čekaju prenos kapitala bez naknade na svoje zaposlene, ali po svemu sudeći, mali su izgledi da će tako biti.

Ova medijska kuća raspisala je Javni poziv za upis besplatnih akcija 4. decembra, a zaposleni koji imaju pravo na besplatne akcije i žele da postanu vlasnici radija imaju rok od 15 dana da se prijave, tj. podnesu potrebnu dokumentaciju izdavaču medija.

Jedan od bivših zaposlenih koji smatra da ima pravo na besplatne akcije je, prilikom predaje dokumentacije, od v.d. direktora Radio Zrenjanina Ivana Francuskog dobio obaveštenje u kom se, između ostalog navodi da se „uvidom u radnu knjižicu iz iste vidi da pomenuti nema upisan radni staž u JP Radio Zrenjanin. Iz tog razloga se ne može prihvatiti njegova želja da upiše besplatne akcije“.

Podsećamo, u članu 8. Uredbe o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija stoji da „izdavač medija dostavlja Agenciji za privatizaciju podatke o licima upisanim za besplatne akcije u elektronskoj formi“, kao i da „Agencija za privatizaciju donosi Rešenje o prenosu besplatnih akcija u roku od 15 dana, od dana dostavljanja podataka iz stava 5. ovog člana, koje služi kao osnov za upis u registre nadležnih organa“.

U članu 9. iste Uredbe ističe se da „Agencija za privatizaciju donosi odluku o obustavi postupka privatizacije u slučaju da nijedno od lica upisanih za besplatne akcije po Javnom pozivu ne ostvaruje pravo na prenos besplatnih akcija ili zaposleni u izdavaču medija ne prihvate prenos besplatnih akcija".

Dakle, jedini nadležan ogran koji odlučuje da li i ko ima pravo na besplatne akcije je Agencija za privatizaciju, a ne izdavač medija.

UNS se obratio v.d. direktora Radio Zrenjanina Ivanu Francuskom sa pitanjem po kom osnovu je on preuzeo nadležnost Agencije za privatizaciju i odbio dokumentaciju i prijavu jednog od bivših zaposlenih za besplatne akcije.

Francuski je UNS-u odgovorio „da su od Agencije za privatizaciju dobili mišljenje da samo oni koji su radili u Radio Zrenjaninu nastalom 2005. godine imaju pravo na besplatne akcije“.

Kontaktirali smo i Agenciju za privatizaciju po ovom pitanju, ali odgovor nismo dobili.

„Bahato ponašanje i očito nepoznavanje materije dovelo je do toga da gospodin Francuski da sebi više prava nego što ih ima. Ovakav stav rukovodstva radija neprimeren je jer vodi ka njegovom gašenju. Smatram da imam pravo na besplatne akcije jer sam radio u Radio Zrenjaninu koji je bio u sastavu preduzeća NIRJP Zrenjanin (Novinsko-izdavačko radio-difuzno javno preduzeće "Zrenjanin"). Iz tog preduzeća su nastala dva Javna preduzeća - Radio Zrenjanin i List Zrenjanin, čiji je osnivač Grad Zrenjanin“, rekao je za UNS bivši zaposleni Božidar Drinić kom je odbijena dokumentacija i prijava za upis besplatnih akcija od strane Ivana Francuskog.

Privatizacija medija završena 31. oktobra, do sada je samo 34 od 73 medija dobilo nove vlasnike. I dalje, 21 medij čeka da bude privatizovan prenosom kapitala zaposlenima bez naknade, 14 će biti ugašeno, dok će četiri medija promeniti delatnost.

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi