Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Mirković hoće žig Tanjuga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

26. 11. 2015.

Autor: V. Marinović, M. Dobromirović Izvor: Informer

Mirković hoće žig Tanjuga

Poslanik SNS Saša Mirković, koji je ujedno vlasnik Moja TV i suvlasnik dnevnih novina „Sport“, pokušava da napravi biznis i od nedavno ugašene državne novinske agencije Tanjug, otkriva Informer!

Mirković je, naime, Zavodu za intelektualnu svojinu 20. novembra podneo zahtev za registraciju žiga „Tanjug info“, koji neodoljivo podseća na logo državne agencije. Molba je predata samo 15 dana pošto se ugasio Tanjug, a da stvar bude sumnjivija, Mirković je juče, odmah posle našeg poziva, brže bolje požurio da medijima razglasi nameru o preuzimanju žiga!

Škola kao paravan

Upitan zašto pokušava da registraje baš žig „Tanjug“, Mirković nam je juče krajnje neuverljivo odgovorio da on pravi „novinarsku školicu" (?!).

- To nije nikakva tajna... Brendove poput Tanjuga i „Sporta" treba zaštiti od zaborava. Oštro sam se suprotstavljao gašenju Tanjuga. Isto je bilo i sa „Sportom“, pa smo Aca Lukas i ja uložili pare tamo gde niko nije hteo. Ti novinari tamo redovno primaju platu... - ističe Mirković, ne želeći da otkrije da li je ovo uvod u preuzimanje agencije:

- Ako država odluči da vrati Tanjug pod svoje okrilje, vrlo rado ću im izaći u susret i podržati ih. Ustupiću Tanjugu sve, pa i taj žig. Tanjug treba da nastavi da živi...

U Zavodu za intelektualnu svojinu potvrđuju da je podneta registracija i da je postupak u toku.

- Za ovaj žig zatražene su klase 16, 38 i 41, što znači da može biti korišćen kao logo za štampani list, televiziju ili radio. Kada i ako bude registrovan, žig ne može da koristi niko osim vlasnika - navode u Zavodu.

Prisvajanje tradicije

Marketinški stručnjak Igor Avžner ocenjuje da je Tanjug kao brend tradicija koja, nažalost, više ne postoji, ali koju pojedinci pokušavaju da prisvoje.

- Mirković bi trebalo da dokaže da je smislio izgled znaka Tanjuga. Osim toga, ne znam koliko gospodin ima godina, ali izgleda da je bio u mogućnosti i da smisli naziv Tanjug 1943. godine. Ukoliko Mirkovićev znak podseća na stari znakTanjuga, apelujem na Zavod za intelektualnu svojinu da zaštiti prava građana, a ne da postupa u skladu s interesima partija ili pojedinaca - zaključuje Avžner.

Đukićeva: Ne znam šta planira

 Direktorka Tanjuga Branka Đukić, s druge strane, kaže da joj nisu poznati Mirkovićevi planovi:

- Ne znam zašto je to uradio. Imamo drugih obaveza, pre svega prema radnicima...

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi