Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Kvorum jači od signala
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

19. 11. 2015.

Autor: N. Marinković Izvor: Večernje novosti

Kvorum jači od signala

Zbog tehničkih problema odskora privatizovane "Niške televizije", koja po tradiciji - duže od decenije i po direktno prenosi skupštinska zasedanja u gradu na Nišavi, jučerašnje TV izdanje 37. sednice prekinuto je pre nego što je i počelo.

 

Odbornici opozicije su, potom, ponovo pokušali da "živim zidom” oko govornice prekinu raspravu, ali ovoga puta to nije sprečilo njihove političke oponente da, za manje od dva sata, usvoje čak 43 tačke dnevnog reda, te održe još jednu, hitnu sednicu na kojoj je prihvaćen predlog Nove Srbije da Nacionalni fudbalski stadion bude sagrađen u Nišu...

A, u devet sati ništa nije slutilo ovakav rasplet.

Kao i uvek, Niška televizija je otpočela direktan prenos, ali je on, nedugo potom naglo prekinut.

Rasprava je, ipak, počela, a opozicija je, već posle desetak minuta, zatražila pauzu u nadi da će emitovanje biti nastavljeno.

Na hitnom sastanku šefova odborničkih grupa načelno je dogovoreno da se zasedanje nastavi, i po cenu da Nišlije gledaju odloženi prenos, ali su se opozicioni odbornici predomislili po povratku u salu, te ponovili "opsadu" skupštinske govornice.

Predstavnici vlasti su, međutim, imali kvorum i glasanje po svim tačkama dnevnog reda je nastavljeno bez ikakve rasprave.

- Ovo je presedan u istoriji demokratskog društva, dokaz da, pored krize vlasti, imamo i krizu morala. Oni koji odlučuju o našoj sudbini žele što kraće da budu u skupštinskoj sali i rasggravljaju o problemima, iako su sve današnje tačke dnevnog reda bile veoma bitne - istakao je Miloš Simonović, bivši gradonačelnik i član

SDS, dok je Branislav Jovanović, odbornik Narodne partije Srbije, ubeđen u to da je lokalna vlast čekala da NTV bude privatizovana, pa da tek potom u Skupštini na red dođu budžet i ozbiljni problemi.

Iako su tokom ove nesvakidašnje sednice opozicioni odbornici listom tvrdili da je TV prenos namerno opstruiran, čelnici niške Skupštine tvrde da Poslovnik i Zakon nisu povređeni.

- Apsolutno je sve bilo po propisima i ovo nije prvi put da niški odbornici ovako glasaju po tačkama dnevnog reda. Problem je, jedino, nastao kada su opozicioni odbornici ponovo pokušali da blokiraju rad - smatra Nenad Stanković, zamenik predsednika niškog Parlamenta, a zamenik gradonačelnika, Ljubivoje Slavković, procenjuje da ovakav rasplet nije dobar za građane, mada kaže da su obe strane imale puno pravo da povlače ovakve poteze.

Dakle, tokom 37. zasedanja Skupštine grada Niša, za samo sat i po, bez ikakve rasprave usvojen je treći rebalans budžeta u ovoj godini, kao i programi poslovanja svih javnih preduzeća i ustanova.

Podsetimo, pre samo nekoliko dana, gradonačelnik Perišić, koji juče nije prisustvovao sednici, izjavio je da postoji opasnost od urušavanja kompletnog komunalnog sistema u Nišu...

Minut za JKP "GORICA"

Posle ekspresnog izglasavanja novčane pomoći od 100 miliona dinara, koje Grad sada daje JKP "Gorica", te transformacije preduzeća u vidu preraspodele radnika po drugim firmama, i dalje je neizvesna sudbina mnogih zaposlenih koji ne znaju svoj budući status.

Jučerašnjoj sednici pokušali su da prisustvuju i predstavnici sindikata u JKP "Gorica", ali su - umesto rasprave - mogli da vide samo podizanje ruku, pa su u neverici konstatovali da i za takvo "angažovanje" svim odbornicima sleduje dnevnica o trošku Nišlija...

Kvar

"Kada je reč o našim radnicima i prenosu koji već godinama radimo, garantujem da ni na koji način nije bilo opstrukcije. Sve je savršeno radilo, uključujući i opremu u Skupštini grada, o čemu svedoči i snimak zasedanja pa je jasno da je do kvara došlo u samoj zgradi televizije, prilikom emitovanja u etar", tvrdi Boban Rajković i dalje direktor Niške televizije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi