Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Neizvesna sudbina Radio Pirota posle neuspele privatizacije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

07. 11. 2015.

Izvor: Beta

Neizvesna sudbina Radio Pirota posle neuspele privatizacije

Javno preduzeće ''Radio Pirot'' ni na poslednjoj ponovljenoj aukciji u Agenciji za privatizaciju nije prodat, pa sudbina tog medija sada zavisi od osnivača - Skupštine opštine Pirot.

Iako je bilo zainteresovanih kupaca koji su otkupili dokumentaciju, na aukciji 5. oktobra se niko nije pojavio pa je aukcija proglašena neuspešnom.

"Treba da dobijemo rešenje iz Agencije za privatizaciju o prekidu procesa privatizacije, a iz Centralnog registra uslove i način kako da podelimo besplatne akcije. Prema našim saznanjima, nema bivših ili sadašnjih zaposlenih koji imaju mogućnosti da dobiju besplatne akcije", rekao je glavni i odgovorni urednik Radio Pirota Slobodan Pejčić za agenciju Beta.

Dodao je da se posle isteka roka za podelu akcije, da se sve predaje lokalnoj samoupravi na odlučivanje.

"Kad je reč o lokalnoj samoupravi ona ima dve mogućnosti – ili likvidacija Radija ili preregistracija. Ono što je sigurno jeste da će Radio Pirot po zakonu o medijima prestati sa emitovanjem programa i da će biti izbrisan iz registra medija u Srbiji. Osnivaču smo prezentovali trenutno stanje, ali nemamo informaciju kakve će biti odluke", rekao je Pejčić.

Novinarka Kovilja Đorđević u Radiju je gotovo od osnivanja.

"Ako bi se građani Pirota pitali, ni slučajno ne bi dozvolili da se Radio Pirot ugasi. Žao mi je što mi ostajemo bez posla", rekla je Kovilja Đorđević.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kazao je Beti da opština mora da poštuje zakon po kome država treba da izađe iz vlasništva medija.

"Lokalna samouprava je bila osnivač IJP 'Sloboda' koje je imalo tri medija - list Sloboda, TV Pirot i Radio Pirot. Dva medija su privatizovana. Zagovarao sam i privatizaciju Radio Pirota, ali čini mi se da sam nailazio na nerazumevanje i otpor radnika. Njima se činilo da je bolje da ostanu što je moguće duže na državnim, odnosno opštinskim jaslama. Na kraju je došao zakon koji kaže da svi mediji moraju da se privatizuju. Pošto nije bilo kupaca mi jednostavno moramo da ugasimo Radio Pirot", kazao je Vasić.

Radio Pirot je najstariji elektronski medij u Pirotsom okrugu. Počeo je da radi 26.novembra 1978. godine u okviru IJP "Sloboda".Kao samostalno preduzeće, JP "Radio Pirot" posluje od 1. avgusta 2006. godine.

U Radio Pirotu zaposleno je šest radnika.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi