Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Evropa nije tražila ovakvu privatizaciju medija?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

05. 11. 2015.

Autor: M. Doderović Izvor: UNS

Poslanik iz Niša Blagoje Bradić ne odustaje od inicijativa za izmenu Zakona o javnom informisanju i medijima

Evropa nije tražila ovakvu privatizaciju medija?

Zbog toga što, kako kaže narodni poslanik “Zajedno za Srbiju” iz Niša Blagoje Bradić, aktuelni zakoni nisu dobri za građane Niša, on je zatražio od Skupštine njihovu izmenu po hitnom postupku, a među njima je i Zakon o javnom informisanju i medijima.

 

On naglašava da ne odustaje od ideje da i uža Srbija ima svoj medijski servis kao što ga ima i Vojvodina i da bi deo novca od pretplate trebalo da idem tom servisu, a deo RTS-u.

Bradić je inače u republičkom parlamentu od 2014. godine, a prema statistikama “Otvorenog parlamenta” jedan je od najaktivnijih poslanika i samo za prvih 6 meseci ove godine imao je 146 obraćanja i čak 257 amandmana.

Poslanik Bradić je, inače, krajem aprila ove godine u parlamentu bio predlagač izmena Zakona o javnim servisima uz koje bi se omogućilo osnivanje RTV "Uža Srbija" (RTUS), a u cilju ravnomernijeg informisanja i regionalnog razvoja Srbije.

On sada obnavlja ovu inicijativu i traži izmenu po hitnom postupku seta od pet važnih zakona među kojima su i medijski. Bradić kaže da pored postojećih javnih medijskih servisa - Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine, treba da funkcioniše i Radio televizija Uža Srbija, čije bi sedište bilo u Nišu, a koja bi pružala medijske usluge na najmanje dva televizijska i najmanje tri radijska programa.

Inače, pre početka privatizacije medija i odbornička grupa DSS je na jednoj od sednica Skupštine grada Niša, predlagala da niški parlament donese Odluku o pokretanju inicijative za formiranje regionalnog javnog servisa jugoistočne Srbije.

“Osnivači takvog servisa bili bi gradovi i opštine jugoistočnog regiona u skladu sa odlukama njihovih skupština”, navodi se u predlogu.

“Medijski zakoni koji propisuju povlačenje države iz medija i ne dozvoljavaju postojanje regionalnih javnih servisa protivni su Ustavu Srbije, koji propisuje da lokalne samouprave mogu da osnivaju medije, a da su svi građani jednaki. Nije se smelo dogoditi da građani Beograda i Vojvodine imaju pravo na (nacionalne i pokrajinske) javne servise, a manjine na svoje medije, dok građani juga Srbije takvo pravo nemaju. To pravo im upravo sada uskratila aktuelna privatizacija”, kaže potpredsednik DSS, narodni poslanik i šef odborničke grupe ove stranke u Skupštini grada Niša Milan Lapčević.

Bivši direktor Niške televizije Boban Rajković , međutim, smatra  da su ovakvi predlozi i inicijative - ozbiljno kasnili.

“Istovremeno, Skupština grada Niša je donela odluku da NTV bude privatizovana na aukciji, uz uslovni otpust duga predložen od strane Ministarstva privrede. Nije joj smetalo što je prethodnih godina tri puta donosila suprotne odluke, kojima je podržala transformaciju NTV u regionalni javni servis. Nije joj "zasmetala" ni peticija koju je još 2007. potpisalo 35.000 građana Niša, tražeći da NTV postane regionalni servis, a da se takvi servisi formiraju i u drugim regionima”, kaže Rajković.

U Niškoj televiziji NTV, koja je pre privatizacije postojala 19 godina i Sindikatu novinara Srbije uporno negiraju tvrdnje vlasti da je "EU preporučila privatizaciju svih domaćih medija", podsećajući da je i OEBS saopštio da je bitno isključivo transparentno vlasništvo i finansiranje.

Komentari (2)

ostavi komentar
ned

08.11.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 16:56

Питање је за Уставни суд

Драма у медијима Србије изискује да се озбиљно отвори дилема о карактеру медијског тржишта у Србији. Законом је инсталиран монополски положај приватне својине на медијском тржишту и тиме је угрожен статус осталих врста својије. Држава је, заправо, сама себе довела у неравноправан положај на мрфијском тржишту, што крши уставне норме и слободи тржишне иницијативе и својинских права.

Odgovori
pet

06.11.

2015.

KNJAZ PRESS [neregistrovani] u 18:02

Knjaževac

Ne samo Niš, i ostali gradovi/opštine su iz svojih sredstava, to jest parama građana, stvarali lokalne javne servise, a onda su im to "eksperti" oduzeli i budzašto prodali raznim mafijašima. Većina tih RTV stanica više ne postoji, i to od prvih dana "uspešnih" privatizacija, počev od 2008. godine. Što se politike tiče, svi su isti, lokalne RTV su prodavane i većinom gašene i u vreme DSS, DS, SPS, SNS...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi