Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Radio Sombor i Odžaci se gase, Radio Kula ostaje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

25. 10. 2015.

Izvor: rtv.rs

Radio Sombor i Odžaci se gase, Radio Kula ostaje

Posle četiri i po decenije rada Radio Sombor ide u likvidaciju jer nije bilo zainteresovanih kupaca za ovu informativnu kuću.

 

Time prestaje informisanje na jezicima nacionalnih manjina. Radio Sombor je pripremao program na mađarskom, hrvatskom i bunjevačkom. Kako će ovaj problem biti rešen još uvek niko nema odgovor.

"Da li će tu vrstu informisanja preuzeti drugi lokalni mediji, ne znamo. Novac za informisanje na jezicima nacionalnih zajednica je obezbeđen, a da li je pravilno i potrošen trebalo bi pitati one koji rade monitoring, ako se on uopšte radi", kaže za RTV Stipan Benić, novinar Radio Sombora.

Slično je i sa Radio Odžacima koji su jedini u ovoj opštini pripremali program na slovačkom, mađarskom i romskom.

Zainteresovanih kupaca je bilo, ali su odustali kada su otkupili dokumentaciju.

"Mi imamo finansiranje do kraja oktobra rešeno i sada čekamo uslove za treći krug privatizacije, tačnije da vidimo kako će biti podeljene besplatne akcije. Ne znam kako će to biti rešeno, ali prognoze nisu optimističke", objašnjava Zoran Lukić, direktor Radio Odžaka.

Josip Slako iz Nacionalnog saveta mađarske zajednice kaže da je sličan problem bio sa Radio Suboticom i da je pronađeno rešenje, ali u Somboru se još ne nazire.

"Problem nije u tome što prestaje mađarska emisija, već što prestaje da radi radio Sombor. Nama je veoma važna ova emisija i kao Nacionalni savet ćemo se potruditi da pomognemo. Još uvek nismo razgovarali na ovu temu, ali nadam se da će problem biti rešen", navodi Slako.

Jedini pozitivan primer privatizacije je u Kuli, gde je radio prodat i informisanje na srpskom, mađarkom, rusinskom i nemačkom je nastavljeno. U ostalim opštinama još uvek se ne zna kako će to biti urađeno.

U lokalnim samoupravama u Odžacimna i Somboru kažu da redovno raspisuju konkurse za informisanje na jezicima nacionalnih manjina.

Hoće li komercijalne radio stanice moći da odgovore ovom izazovu još uvek niko nije mogao da potvrdi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi