Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija  |  Pokrenuta procedura za Tanjug
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija

18. 09. 2014.

Autor: B. Cvejić Izvor: Danas

U Agenciju za privatizaciju stigla 74 zahteva za medije

Pokrenuta procedura za Tanjug

Rok za podnošenje inicijativa za pokretanje postupaka privatizacije medija u Srbiji je istekao, a dosad je u Agenciju za privatizaciju pristiglo zahteva za ukupno 74 medija, među kojima i za novinsku agenciju Tanjug. Nedavno je objavljen javni poziv za privatizaciju 502 preduzeća u Srbiji, među kojima su 63 medija. U međuvremenu, u roku propisanom Zakonom o javnom informisanju pristiglo je inicijativa za još 11 medija. Inicijativa za Tanjug „zavedena“ je u petak 12. septembra.

„Zakonom o javnom informisanju i medijima predviđeno je da ukoliko nije pokrenut postupak privatizacije izdavača, odgovorno lice u izdavaču dužno je da podnese inicijativu za pokretanje postupka privatizacije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, i ta se inicijativa podnosi Agenciji za privatizaciju.

Imajući u vidu da je Zakon stupio na snagu 13. avgusta 2014. godine, rok za podnošenje inicijative je istekao“, rečeno je Danasu u Agenciji za privatizaciju.

Podsetimo, rok za privatizaciju medija je 1. jul 2015. godine, a ukoliko medij ne bude prodat do tada postupak se obustavlja, a kapital se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade.

Ako zaposleni ne prihvate prenos besplatnih akcija medij prestaje da postoji i briše se iz registra, a odluku o promeni delatnosti izdavača ili ukidanju izdavača donosi osnivač izdavača.

Zakon je predvideo i da se privatizacija medija vrši na način kojim se obezbeđuje kontinuitet u proizvodnji medijskih sadržaja od javnog interesa, u periodu od pet godina od dana zaključivanja ugovora o prodaji kapitala.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

18.09.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 09:59

"Tanjug javlja"

Umasto komentara, ukazujem na odlican tekst prof. dr Stanka Crnobrnje -"Tanjug javlja", koji bi trebalo procitati u "Politikinom" "Kulturnom dodaku" od 23. avgusta 2014. (http://www.politika.rs/rubrike/Kulturni-dodatak/U-Kulturnom-dodatku-u-subotu-23-avgusta-citajte.sr.html).

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi