Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Tiodorović: Pitanje dana završetak testiranja ruske vakcine, za kinesku još nismo dobili svu dokumentaciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

31. 12. 2020.

Autor: Ž. Stevanović Izvor: UNS

Tiodorović: Pitanje dana završetak testiranja ruske vakcine, za kinesku još nismo dobili svu dokumentaciju

Pitanje je dana kada će Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) završiti sa ispitivanjima vakcine „Sputnjik V“ iz Rusije nakon čega će i ona ući u program imunizacije na korona virus u Srbiji, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ Udruženja novinara Srbije (UNS).

Ruska vakcina protiv koronavirusa stigla je u Srbiju u sredu i prvi kontingent od 2.400 doza je dopremljen na Institut „Torlak“, objavili su mediji.

Govoreći o vakcini iz Kine, Tiodorović je rekao da prema podacima s kojima raspolaže Krizni štab, kineska strana još nije dostavila svu prateću dokumentaciju.

„Mora da dođe ne samo uzorak vakcine, već i prateća dokumentacija. Tek se onda laboratorijskim ispitivanjem vakcine utvrđuje njena efikasnost i eventualne neželjene reakcije“, kazao je on za rubriku UNS-a.

Istakao je da veruje da će ALIMS dobro sprovesti ispitivanja i da će kineska vakcina za neko vreme biti na raspolaganju u Srbiji.

Tiodorović je kazao da se druga doza vakcina iz Rusije i Kine primaju 21 dan ili mesec dana nakon prve, ali je dodao da nije strašno ako se zakasni i nedelju dana.

„Ne treba od toga praviti veliki problem“, istakao je on.

UNS je u rubrici „Građani traže da novinari pitaju“ dobio pitanje: „Kako napreduje testiranje vakcina iz Rusije i Kine u Srbiji? Kada Krizni štab očekuje da će one biti u upotrebi?“

_____________________________________________________________

Tekst je nastao u okviru projekta „Građani traže da novinari pitaju“, koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi