Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Student novinarstva Pavle Kosić: Solidarnost iz novinarskih ćoškova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

04. 05. 2020.

Autor: Pavle Kosić Izvor: UNS

Student novinarstva Pavle Kosić: Solidarnost iz novinarskih ćoškova

Kada je nedavno urednik lista "Informer" uz seksističke komentare objavljivao slike Žakline Tatalović, novinari koji rade u prorežimskim medijima nisu osetili potrebu da osude takve napade na novinarku N1. Samo zato što novinarku Tatalović percipiraju kao osobu koja radi za "neprijateljski" medij.

Napadi lista "Kurir" na direktora TV N1 Jugoslava Ćosića već su postali svakodnevni i beskrupulozni. Uz gospodina Ćosića su stali samo oni koji ga vide kao svog političkog istomišljenika.

Kada je Ana Lalić uhapšena, a potom i puštena na slobodu, novinari pojedinih redakcija su nas uveravali da je novinarki portala nova.rs mesto iza rešetaka, a kada se ispostavilo da Lalićeva nije slagala javnost, nikome nije palo na pamet da joj se izvini. Čak i nakon što su joj nepoznate osobe probušile gumu na automobilu, novinarska solidarnost je izostala.

Urednica lista "Jedinstvo" Rada Komazec se požalila da je nakon prošlonedeljnog "Utiska nedelje" počela da dobija ozbiljne pretnje zbog kojih se više ne pojavljuje na redovnim konferencijama za novinare jer se plaši za sopstvenu bezbednost. Isti oni koji se i sami često nalaze na meti raznih političara i novinara, ovog puta nisu podržali novinarku Komazec. Samo zato što je vide kao nekoga ko nije novinar, već propagandista.

Dok stvarne i potpune solidarnosti među novinarima nema, političari su ti koji procenjuju ko se profesionalno bavi ovim poslom, a ko ne. Oni su ti koji brane jedne zalažući se za "slobodu medija", dok druge novinare opisuju najpogrdnijim epitetima. Umesto da ih oni određuju, novinari su pristali na takva pravila igre, prihvatili su da se sakriju u svoje istomišljeničke ćoškove iz kojih vode političke kampanje. Dopustili su da profesijom zavladaju neprofesionalci i portparoli političkih stranaka.

I posle nam nije jasno kako su novinari izgubili poverenje građana i zašto ih cene koliko i političare.

Pavle Kosić, student novinarstva na Fakultetu političkih nauka

Komentari (3)

ostavi komentar
sub

30.05.

2020.

Lula [neregistrovani] u 06:59

Re: odgovor

Otkud Vi znate šta ovaj student radi u svoje slobodno vreme?? Koliko znam kada neko studira ne uči u svoje slobodno vreme već mu je to glavna preokupacija.Takodje budući novinari ne pišu tekstove u svoje slobodno vreme, takođe i to spada u studiranje.Pravo na mišljenje ima svako pa pogotovo mladi ljudi.A izveštavanje o rotkvicama sa pijaca je posao reportera, a ne novinara koji piše tekstove

Odgovori
uto

12.05.

2020.

Stariji urednik [neregistrovani] u 19:15

Pijačni barometar

Što ovaj student ne uči u slobodno vreme? Sinak, mani se ovolikog pisanja i iznošenja svog mišljenja koje ti niko nije tražio; uči malo više, ostaćeš večiti student. Pa kad sazriš, onda polako, kažem: polako, da počneš da iznosiš mišljenje. Pre toga, naravno, da javljaš o cenama rotkvica sa pijace, da izveštavaš o prazničnim urancima, itd, itd...

Odgovori
pon

04.05.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 17:50

2ZABORAVNOST" AUTORA I UREDNIKA PORTALA

"Zaboravi" student Kostić da pomene sekstičke i svake druge uvrede upućene na adresu Olivere Jovićević(RTS),Bradić ,novinarke "Pinka" i voditelja "Tvit hit" , novinarke Prve i doskorašnje urednice i odtitelje nedeljnog Dnevnika u 18 časova(žao mi je ne mogu da se setim njenog imena) , fizike nastraje na novinarke Pinka ...Lista je duga,ali se student Kostić uzeo samo imena Žakline Tatalović i Jugoslava Ćosića koji u razgovoru sa dr Konom i dr Jankovićem manifestovao nepodnošljiv stepen nepriofesionalnosti i mržnje,a student Kostić govori o njemu kao napadnutom. Napad na Komazec je samo pokušaj "pokrivanja" njegove stvarne namere. Piše da je izvor UNS, čudi me da urednik ovog portala pušta ovakve jednosmerne i "iz aviona" vidljive namere pisca ,ali je jasno da se na taj način i urednik portala UNS_a čiji sam član još od 70 godinakada su bile legitimacije u crnoj boji - potpuno legitimsao.Nije na čas UNS.u.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi