Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Saopštenje za javnost Radio televizije Kragujevac
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

06. 03. 2023.

Autor: Radio televizija Kragujevac Izvor: Radio televizija Kragujevac

Saopštenje za javnost Radio televizije Kragujevac

Zbog niza uvreda na račun svih zaposlenih u Radio televiziji Kragujevac, a koje dolaze iz javnih istupanja pojedinaca iz Kragujevca u emisiji „Da sam ja neko“, autorke Radmile Đurić, primorani smo da reagujemo i zahtevamo od Vas da objavite kao odgovor naše saopštenje za javnost na programima televizija koje su emitovale ovu emisiju u skladu sa Zakonom o javnom informisanju, uz napomenu da pod plaštom „demokratije“ i takozvanih „nezavisnih medija i slobodnih novinara“ prolaze neopravdane i neprimerene poluinformacije i neistine, ali i rečnik uvreda koji je na nivou koji ne priliči ni tabloidima.

Radio Televizija Kragujevac ušla je u šestu deceniju rada. Sve vreme deli sudbinu građana i sve vreme informiše građane, svojevremeno pod bombama i nedavno pod pandemijom. Informacije prosleđujemo do građana putem tradicionalnih medija –radija i televizije, ali i modernih –internet portal, društvene mreže. Emitujemo 24-ovni program sedam dana u nedelji, a od ukupnog programa, u sopstvenoj produkciji radimo čak 85% -informativni, ali i obrazovni, dečji, kulturni i sportski program, jedini u regionu. U ovom trenutku, sa manje od 30 zaposlenih, u programskoj šemi imamo 15 autorskih i specijalizovanih emisija koje se proizvode na nedeljnom nivou, a zahvaljujući novoj opremi, od 2018. godine direktno prenosimo sve događaje od značaja za Kragujevčane koji promovišu nacionalne vrednosti i lokalne specifičnosti grada i regiona, u pojedinačnom trajanju od sat do čak pet sati u kontinuitetu, što je u proseku oko 80 prenosa godišnje.

Jedina smo medijska kuća koja je neprekidno izveštavala sa svih mesta tokom pandemije, a naši novinari jedini koji su u najtežim momentima u Kragujevcu bili u crvenim zonama, na licu mesta, jer za televiziju jednostavno nije dovoljno da vam sa lica mesta proslede fotografiju i podatke, a vi iz tople i bezbedne redakcije, uz digitalni marketing, napravite vest -moralo se tamo, u kovid zonu. Tada smo dobili značajno priznanje za izveštavanje tokom kovid pandemije, a nagrade su nastavile da stižu u našu redakciju i nakon toga -za doprinos unapređenju bezbednosti u saobraćaju, podršku udruženjima osoba sa invalitetom, pomoć volonterima -od onih koji prepoznaju naš rad i nijedno priznanje, kao što vidite, nema veze ni sa politikom, ni sa vlašću, već sa realnim životom građana. Prvi smo i jedini u Srbiji, pored Javnog medijskog servisa, koji centralnu informativnu emisiju svakog radnog dana emituju sa tumačem na znakovni jezik.

O kadru koji radi na Radio televiziji Kragujevac možda najbolje govori podatak da je u fazi realizacije ugovor sa kragujevačkim Filološko-umetničkim fakultetom da studenti master akademskih studija Srpskog jezika i književnosti obavljaju stručnu praksu u našoj medijskoj kući. Prošle godine smo, u čast naše prerano preminule koleginice, takođe dobitnice brojnih nagrada i priznanja, ustanovili i prvi put dodelili nagradu za novinarstvo koja nosi njeno ime, a koja je namenjena mladim učenicima i studentima.

Dakle, nijedan naš radijski ili televizijski sadržaj nije narušavao ili vređao nečiji ugled, ili obavljanje posla. Sa druge strane, par nekadašnjih novinara Radio televizije Kragujevac u javnosti iznosi neistine da su bili „progonjeni“, a ustvari su iz naše medijske kuće otišli svojevoljno sa isplaćenim otpremninama i odmah po podizanju novca, računajući na izdašno donatorstvo, izmišljali priče o našem programu. Dobili su novac i uzeli više nego što im pripada, uvereni da će se ova medijska kuća ugasiti nakon njihovog odlaska. Međutim, kada im se želje nisu ostvarile, počinju sa javnim ponižavanjem kolega ipokušavaju da devastiraju kuću u kojoj su neki od njih stekli svoja prva novinarska znanja, a neki radili dug vremenski period. Ipak, profesionalizam zaposlenih i objektivno novinarstvo koje negujemo osujetili su sve njihove pokušaje.

Pri tom se zaklinju dasu jedini pravi novinari i izveštači, a skoro deceniju ih niko nikada nije video ni na jednom terenu. Većina medija u gradu, danas preuzima naše vesti i to bez navođenja izvora, pošto smo jedina medijska kuća koja prati sve događaje u gradu, a neretko, istine radi, i jedina ekipa na događajima u Kragujevcu.

Zato smatramo da bi ozbiljni mediji, ali i svi koji reemituju emisiju u kojoj su svi zaposleni na RTK nazvani „medijskom deponijom“, ako se već govori o novinarskoj solidarnosti, trebalo da zaštite kolege koje ne koriste ni govor mržnje, ni rečnik uvreda, dok od novinarskih i medijskih udruženja očekujemo da reaguju i ove neprimerene i uvredljive navode javno osude. Na kraju, podsećamo da sa kompanijom Junajted Medija, u okviru koje posluje SBB, imamo uspešnu poslovnu saradnju. Iz naše produkcije je u etar „otišlo“ šest emisija o kompaniji SBB. Sigurni smo da se prilikom sklapanja poslovnih dogovora jedna međunarodna kompanija i Vi detaljno informišete i da nikada ne biste za poslovnog saradnika izabrali „medijsku deponiju“, zar ne?

Uređivački kolegijum Radio televizije Kragujevac

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi