Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Medin Halilović: Najvažni dokaz nalaz i mišljenje sudskog vještaka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

20. 10. 2022.

Autor: Medin Halilović Izvor: Medin Halilović

Medin Halilović: Najvažni dokaz nalaz i mišljenje sudskog vještaka

Medin Halilović, novinar i urednik Snewsa, posalo je UNS-u odgovor povodom teksta "Pretio novinaru da će mu razbiti glavu, sud ga oslobodio", koji prenosimo u celosti.

Kao oštećeni u sudskom postupku smatram  da su u tekstu, pod naslovom “Pretio novinaru da će mu razbiti glavu, sud ga oslobodio” , koji je 19.10.2022. godine prenio UNS na svom portalu, na netačan i pogrešan način objavljene informacije koje se tiču tvrdnji neimenovanog predstavnika Osnovnog suda u Novom Pazaru, a u vezi prvostepene presude tog suda za predmet broj 14 K 460/21 i u skladu sa odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima (Sl. glasnik RS, br. 83/2014, 58/2016, Čl. 83, 84, 86 i 87…) i Kodeksom novinara Srbije, zahtjevam da, bez naknade, odlaganja, u prvom narednom broju, odnosno u prvoj narednoj emisiji od prispeća odgovora objavite sljedeći odgovor:

Lažna je informacija, niti je to postupajući sudija Fuad Zukorlić prilikom usmjenog izricanja presude izgovorio, da je najvažniji dokaz da je "Halilović u slobodnom izlaganju na glavnom pretresu rekao da se tom prilikom nije osjetio ugroženo i uplašeno, već uvređeno drskim ponašanjem optuženog”. Zukorlić je, obrazlažući presudu, rekao da je najvažni dokaz nalaz i mišljenje sudskog vještaka Ramiza Ahmetovića da "na osnovu uvida u dostavljene video snimke nije moguće sa sigurnošću utvrditi riječi koje su razmjenili optuženi i oštećeni".

Apsurdno je, vrijeđa zdrav razum i za javnost unaprijed predstavlja "peglanje presude," koja u pismenom obliku još nije dostavljena, tvrdnja da je onaj ko je podnio kriviču prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti izjavio da se nije osjetio ugroženo i uplašeno. Pošto suštinu inkriminacije krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti čini osjećaj ugroženosti i straha, o tome kako sam se osjećao, ako ja to već nisam rekao, Osnovni sud u Novom Pazaru i sudija Fuad Zukorlić su mogli da zaključe iz ljekarskog izvještaja - također dokaz u spisima predmeta, a neimenovani predstavnik Osnovnog suda u Novom Pazaru, kao ni druge dokaze i izjave svjedoka u istupima za javnost, slučajno i namjerno, nije pomenuo.

Također, taj predstavnik suda, kao ni sudija Fuad Zukorlić, rušeći mehanizam nepristrasnosti, tokom postupka nisu pojasnili niti obrazložii razloge zbog čega nisu angažovali vještaka-eksperta za analizu audio i video zapisa, nego elektrotehničara uže specijalnosti za opretivne sisteme.

                                                                                                                 

  Medin Halilović, novinar i urednik

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi