Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Kurira i Informera (2016)  |  Tužilac “snima“ snimak Kornica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i Informera (2016)

22. 01. 2016.

Autor: E. H. Izvor: Večernje novosti

Tužilac “snima“ snimak Kornica

Više tužilaštvo u Beogradu već tri dana sprovodi predistražne radnje u vezi sa snimkom razgovora Aleksandra Kornica, bivšeg direktora "Kurira", i još jedne osobe, koji je u ponedeljak, 18. januara, emitovan u emisiji "Medijsko blato" na Pink televiziji.

Pomenuti snimak bio je dostupan i na "Jutjubu", a onda je juče, iznenada - skinut sa ove društvene mreže.

Tužilaštvo je formiralo predmet i zatražilo dostavljanje snimka od televizije, koji se još detaljno pregleda - kaže Tatjana Sekulić, portparol Višeg tužilaštva.

- Posle analize snimka, tužilaštvo će doneti odluku o daljem postupanju u tom predmetu, odnosno ustanoviće da li ima elemenata za pokretannje krivičnog postupka i za koje delo.

Kornic je tajno usnimljen kamerom kako ušmrkuje kokain, a potom, javnosti još uvek nepoznatom sagovorniku, priča kako mu je Aleksandar Rodić, vlasnik "Adrija medija grupe", dao 5.000 evra nakon što je lažno svedočio protiv premijera Aleksandra Vučića. Takođe, napomenuo je i da namerava da mu traži "drugu turu", negde "oko Nove godine".

Na pomenutom snimku, između ostalog, Kornic govori o reketiranju, ucenama, pretnjama i zastrašujućim tehnikama koje "Kurir" primenjuje prema određennm osobama. Tako je kazao da je dok je bio na meti direktora ovog lista reketirao sina vlasnika pumpi "Slap", čiji je otac u to vreme bio u zatvoru. Sin je potom, navodno, zvao "Kurir" i zamolio da prestanu da pišu o slučaju njegovog oca.

- Tako je "sklopljen dogovor", i "Kurir" je prestao da izveštava o ovom biznismenu - ispričao je Kornic, dodajući da je pomenuti pakt koštao 10.000 evra.

Ni nameštanje seks skandala takođe nije bilo strano tadašnjem direktoru "Kurira" i njegovim saradnicima, koji su na taj način ucenjivali pojedine političare i biznismene.

Između ostalog, Kornic je ispričao i da Aleksandar Rodić ima političke ambicije, kao i da namerava da otme vlasništvo nad "Večerljim novostima" i "Politikom".

- I cela frka se oko toga podigla, zato da ne bi on imao tri novine, najjače. Jer, brate, ko drži medije za izbore. taj je jak ko crna zemlja... - ispričao je Kornic na snimku.

Nadležno tužilaštvo je počelo da postupa u ovom predmetu odmah nourro je reagovalo Udruženje novinara Srbije, a povodom informacija iznetih u emisijima "Medijsko blato Srbije" i 'Teška reč" na TV Pink. UNS ističe da je iznuđivanje novca za objavljivanje ili neobjavljivanje tekstova ne samo drastično kršenje Kodeksa novinara Srbije, već i krivično delo za koje bi tužilaštvo trebalo da pokrene postupak po službenoj dužnosti.

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, krajem prošle godine, podneta je krivična prijava protiv Aleksandra Kornica zbog lažnog prijavljivanja.

U međuvremenu, stigle su i prijave protiv Aleksandra Rodića i Milana Lađevića zbog krivičnog dela podstrekavanje na lažno pri javljivanje. Tužilaštvo je potom združilo sve tri prijave i vratilo ih u MUP, radi dodatnih provera.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi