Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Kurira i Informera (2016)  |  Vučić: U stvari oko Kurira nema politike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i Informera (2016)

05. 12. 2015.

Izvor: RTV, Tanjug

Vučić: U stvari oko Kurira nema politike

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da vlast ne želi politički obračun ni sa kim u državi, niti da ostavi bilo kakvu sumnju u to, te da je tako razumeo izjavu ministra policije Nebojše Stefanovića. "Ne mešam se u rad tužilaštva, a mogu da razumem ono što je rekao ministar Stefanović, jer je važno da ne postoji nikakva sumnja da neko želi politički obračun sa bilo kim.

Mi to ne želimo, ni na koji način ne želimo da ostavimo ni miligram sumnje da tu postoji bilo kakva politika i zato sam ga razumeo", odgovorio je Vučić na pitanje novinara da prokomentariše najavu MUP-a da će povući krivične prijave protiv vlasnika "Kurira"Aleksandra Rodića i glavnog i odgovornost urednika tog lista Milana Lađevića.Vučić je rekao da ga je Stefanović pozvao i rekao mu šta namerava da uradi, a da mu je on odgovorio da radi po savesti i u skladu sa zakonom.

Premijer je dodao da je do sada ćutao kada su u pojedinim medijima napadani on, vlada i članovi njegove porodice, kada je nazivan svakako, kao i da nije prvi put da neko govori kako snajper nešto rešava u Srbiji, kako je to objavio jedan tabloid.

"Nije ovo prvi put da neko govori kako snajper nešto rešava u Srbiji i svi se prave blesavi...Kao što i danas ćute, sve Dunje, sva udruženja i svi ostali...i uvek će da ćute, jer je to borba za politički uticaj", rekao je premijer.

Rad institucija dobar samo ako se nekom sviđa politički

Vučić je primetio i da su institucije u državi dobre samo onda kada se to nekome sviđa politički, a da njemu, za razliku od njih, institucije valjaju i kada je saglasan sa njima i kada nije.

"Podsetiću na slučaj helikopter. Tražili su da institucije rade, a kada su krenule da rade, nije im se svideo rezultat njihovog rada. Suština je u tome da imamo decenijsku razgradnju sistema, decenijsko razaranje institucija u kojoj su institucije dobre samo kada politički odgovaraju ili odgovaraju nekim drugim interesima", istakao je Vučić.

Mijatović nije zlonamerna, ali licemerju nema kraja

Vučić je izjavio da ne misli da je specijalna predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović bila naročito zlonamerna, ali da mu ni ona, niti bilo ko u svetu može zabranjivati da govori.

"Naknadno sam pročitao njenu izjavu, i mogu da kažem da i nije bila naročito zlonamerna, i da ste iz te izjave mogli da čujete mnogo više nego ja samo da ste hteli da je pročitate do kraja", rekao je premijer na pres konferenciji u Vladi Srbije.

"Neman ništa protiv nje i ne mislim da će ona biti neko ko će da mi zabranjuje da govorim ili bilo ko drugi na svetu. To ne može niko na svetu da uradi, ja sam izabran od strane naroda da vodim vladu ove zemlje i mislim da je vodim na najbolji mogući način", istakao je premijer.

On je precizirao da Mijatović nije ni kritikovao zbog njene izjave kao takve, već zbog "sistema koji je na delu".

"U vreme poplava, kako je podsetio, država je bila optužena da skriva na hiljade mrtvih, za šta se u Velikoj Britaniji dobija 35 godina zatvora, a kod nas se posle 35 minuta saslušanja pričalo o ugrožavanju slobode govora, iako se govorilo o notornim neistinama", rekao je Vučić.

Ukazujući na licemerje koje postoji, Vučić je naveo primer da je pre nekoliko dana, kada nije imao nimalo vremena, obavešten da postoji velika zabuna da je jedan istaknuti nacionalista uhapšen.  On je ukazao da je čuo da se radi o čoveku koji je pozvao ljude iz lovačkih udruženja da uzmu puške u ruke i pozvao ih na ustanak.

"To lice je saslušano i pušteno. Ni u jednoj zemlji na svetu ne bi bio pušten za takve reči, od Argentine do Kanade, od Australije do Rusije. Na to sam ponosan. U Srbiji možete da govorite i o snajperu i svemu drugom, a da ne podižem tužbu", primetio je.

Ali, kaže premijer, zanimljivo je da oni koji su pre godinu dana o istom tom čoveku govorili da je najgori fašista i manijak zaštićen od režima, sada odjednom počeli da govore o ugroženim slobodama i pravima.

"Tom licemerju nema kraja", podvukao je Vučić.

Ako ja moram, onda moraju i drugi u javnom sektoru da kažu kolika im je plata

"U Srbiji možete da govorite i o snajperu i svemu drugome, a da ja tužbu ne podižem. To govori o našoj spremnosti ne samo da čujemo drugačije mišljenje, i žestoke kritike, već i da trpimo ono što niko drugi ne bi trpeo", rekao je Vučić.

Ali, poručio je premijer, uvek će se boriti za to da svi imaju pravo da za laž kažu da je laž.

"Ako ja moram da kažem kolika mi je plata, a plata mi je 1. 000 evra, onda mogu da pitam i za druge koji rade u javnom sektoru. Plašim se da u javnom sektoru ima onih koji manje rade, a primaju veće pare", rekao je Vučić. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi