Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Kurira i Informera (2016)  |  PAKOVANjE: Policija češlja samo ugovore s Kurirom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i Informera (2016)

05. 12. 2015.

Izvor: kurir.rs

PAKOVANjE: Policija češlja samo ugovore s Kurirom

Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Srbije nastavlja da vrši pritisak na „Adrija medija grupu“ i Kurir - sprovodeći istragu u Gradskoj upravi Zaječara, inspektori su im zatražili samo ugovore s našom kompanijom, iako su se oglašavali u skoro svim ostalim medijima, saznaje Kurir!

- Inspektori SBPOK zatražili su samo dokumentaciju koja se tiče „Adrija medije“, a Grad Zaječar i druge gradske institucije imaju ugovore o oglašavanju i s listovima Blic, Alo, Informer, Večernje novosti i televizijama Pink, RTS, N1, B92, Hepi... Zaposlene u Gradskoj upravi iznenadila je ovako selektivna istraga - kaže naš izvor.

Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija, ovaj potez tumači kao još jedan pritisak vlasti na našu kompaniju.

- Gde god se sprovodi selektivna istraga, dolazi se do selektivne pravde, a selektivnom pravdom dolazi se do nepravde. Ovo mi liči na tako nešto. Ako su već istraživali finansiranje medija, trebalo je uraditi temeljnu istragu, ukoliko je to uopšte predmet istražnog postupka. Tu skoro ništa nije u redu. Problem je ovde što se policija i pravosuđe stavljaju u funkciju obračuna s nekim medijima. Sve ovo izgleda kao zloupotreba državnih institucija u funkciji obračuna s jednim novinama - smatra Dobrašinović, dodajući da je apsolutno nebitno da li je reč o Kuriru ili nekom drugom mediju.

Vladimir Goati, predsednik „Transparentnosti Srbija“, takođe kaže da je reč o selektivnoj pravdi.

- Ukoliko je tačno da su tražili samo ugovore sa „Adrija medijom“, onda je na delu selektivna pravda, koja je, ukratko rečeno, nepravda. Ako oni iz čitave te palete uzmu samo ugovore s vašom kompanijom, to je pritisak jer se nekome sigurno ne dopada ono što radite. Ostaje da se analizira zbog čega tačno se to radi - rekao je Goati.

Gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović nije hteo da komentariše ovu situaciju.

Predsednik Skupštine grada Saša Mirković ranije je, govoreći o pritisku na odbornike u Zaječaru, rekao da se „Informer od Grada Zaječara i gradskih institucija novčano okoristio“.

Vukašin Obradović, NUNS
I EKONOMSKI PRITISKAJU KURIR

Predsednik UNS Vukašin Obradović kaže da je krajnje neobično da SBPOK radi taj posao.

- Poslovanje svakog, pa i „Adrija medija grupe“, treba da bude kontrolisano, ali ono što celu medijsku scenu opterećuje jeste to što se najčešće s političkih prelazi na ekonomske pritiske. Ovde mi sve liči na dodatni pritisak na Kurir. Očigledno je da situacija sa „Adrija medija grupom“ i Kurirom dobija neke nove dimenzije i ovu činjenicu treba posmatrati i iz tog ugla. Indikativno je da se proverava samo poslovanje sa „Adrija medijom“ - rekao je Obradović.


MUP
PO NALOGU TUŽIOCA

U SBPOK MUP Srbije juče nisu hteli da odgovore na konkretna pitanja Kurira u vezi sa čim se sprovodi istraga u Gradskoj upravi Zaječara i zbog čega nisu zatražili i ugovore o oglašavanju koje imaju sa ostalim medijima.

Umesto toga, najpre su nam poručili da „su samo radili po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal“, a onda nam ponovo prosledili mejl od 30. 11. 2015. u kom se navodi:

„Obaveštavamo da su policijski službenici postupili isključivo po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je zatražilo da se izuzme dokumentacija vezana za proveru navoda oko koruptivnih radnji u toj opštini“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi