Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Kurira i Informera (2016)  |  Direktor i urednik Informera hteli da zgrnu pare na Južnom toku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i Informera (2016)

08. 12. 2014.

Izvor: Kurir

Direktor i urednik Informera hteli da zgrnu pare na Južnom toku

Iako tvrdi da novac zarađuje isključivo od uređivanja dnevnog lista Informer, Dragan J. Vučićević suvlasnik je i firme HAH, koja je registrovana za tehničko ispitivanje i analizu i koja nema nikakve veze s novinarstvom.

Ovo preduzeće 2012. osnovao je zajedno s Damirom Dragićem, direktorom Informera, a izvor našeg lista tvrdi da su kompaniju formirali kako bi navodno učestvovali u projektu izgradnje Južnog toka. Zauzvrat, navodno slabo plaćeni nezavisni novinar trebalo bi uz malo keša za tehničke analize Južnog toka da zastupa ruske interese u svom listu, u narodu poznatom kao „službeni glasnik“.

Analiza kvaliteta

Vučko je osetio da posao u vezi sa izgradnjom Južnog toka može da mu donese mnogo novca. Zato se sa „Srbijagasom“ i „Gaspromom“ dogovorio da mu se lobiranje za ruske interese i propagiranje Južnog toka isplati preko navodnih poslova ispitivanja kvaliteta materijala za izgradnju gasovoda i za taj izmišljeni posao trebalo je da dobije nekoliko miliona evra tvrdi sagovornik Kurira iz „Srbijagasa“.

On upozorava da je upravo zbog angažovanja takvih sporednih firmi čak 800 miliona evra povećana vrednost projekta gradnje gasovodne trase kroz Srbiju koji je trebalo da realizuje „Centrogas“, ćerkafirma ruskog „Gasproma“.

Ovo je samo jedna od satelitfirmi koje su napravljene kako bi se izvukao novac iz ove kapitalne investicije i zbog kojih je i vrednost izgradnje uvećana s početnih 1,4 milijarde evra na neverovatnih 2,2 milijarde navodi naš izvor.

Bilbordi za Putina

On ukazuje da je zbog takvog obećanja Vučićevićev Informer postao jedan od glavnih promotera Južnog toka i ruskih interesa.

Rusi znaju šta rade jer su procenili da im je jeftinije da daju Vučku da ispituje kvalitet materijala, iako nema pojma šta je to, nego da preko svojih novina zastupa interese koji bi bili suprotni ovoj investiciji. Naravno, Vučićević se toliko uživeo da je postao veći Rus i od samog Putina, pa je prilikom njegovog dolaska list Informer platio i postavio bilborde po gradu s rečima dobrodošlice ruskom, a ne srpskom predsedniku podseća naš sagovornik.

Dušan Bajatović

Nisam čuo za tu firmu

Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović kaže da mu nije poznato da je firma HAH na bilo koji način uključena u poslove u vezi sa izgradnjom Južnog toka.

Takva kompanija mi uopšte nije poznata. Sve poslove u vezi s Južnim tokom radili su sam „Gasprom“, „Srbijagas“ i mali broj usko specijalizovanih kompanija i instituta kaže Bajatović.

Vlasnici bez odgovora

Ućutali se

Vučićević i Dragić do zaključenja ovog izdanja nisu odgovorili na poruke Kurira radi komentara na ovu temu.

Međutim, naš sagovornik otkriva da se u „Gaspromu“ pribojavaju da bi Vučićević, posle kraha njegovog najavljenog biznisa sa ispitivanjem tehničkih performansi materijala, mogao da okrene ćurak i od ruskog lobiste postane ljuti protivnik ove zemlje.

Činjenice

Profil kompanije HAH

vlasnici: Dragan J. Vučićević i Damir Dragić

registrovana: 28. 8. 2012.

delatnost: tehničko ispitivanje i analiza

broj zaposlenih: 0

uplaćeni novčani kapital: po 500 dinara

36.000 dinara poslovni prihodi u 2013.

*podaci APR

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi