Naslovna  |  Aktuelno  |  Izborna skupština UNS-a  |  Rakočević podneo tužbu zbog poništenja odluke o kandidaturi za predsednika UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izborna skupština UNS-a

28. 05. 2021.

Izvor: www.radiokim.net

Rakočević podneo tužbu zbog poništenja odluke o kandidaturi za predsednika UNS-a

Novinar Živojin Rakočević predao je tužbu Višem sudu u Beogradu radi poništaja odluke Kandidacione komisije Udruženja novinara Srbije, kojom je odbačena njegova kandidatura za predsednika tog udruženja.

Rakočević je u izjavi za Radio Kim kazao da je u tužbi istaknut i predlog za izdavanje privremene mere.

Kandidaciona komisija UNS-a je 19. maja usvojila prigovore novinara Anela Grbovića i Dragane Pejović na kandidaturu Živojina Rakočevića za predsednika UNS-a, sa dva glasa za (Petar Jeremić i Ljiljana Smajlović) i jednim protiv (Snežana Bradić). Komisije je odlučila da Rakočević zbog člana 20 Statuta UNS-a ne može biti uvršćen u konačnu listu kandidata za izbor u organe UNS-a koju utvrđuje Kandidaciona komisija UNS-a.

Živojin Rakočević se radi otklanjanja sumnje u vezi sprečavanja sukoba interesa obratio Agenciji za sprečavanje korupcije u Beogradu i dobio obaveštenje da kao direktor javne ustanove nije radnik lokalnog organa uprave i da ne postoje zakonske smetnje da bude kandidat za predsednika UNS-a. Rakočević je u odgovoru na prigovore Anela Grbovića i Dragane Pejović dostavio i tumačenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u kojem se navodi da “direktor Doma kulture nije funkcioner organa jedinice lokalne samouprave”.

Odbijanje kandidature Živojina Rakočevića za predsednika UNS-a je između ostalog sporno i zbog činjenice da su odluku o diskvalifikaciji Rakočevića doneli Ljiljana Smajlović i Petar Jeremić, koji su potpisnici kandidature za Vladimira Radomirovića.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
ned

30.05.

2021.

Marina [neregistrovani] u 18:44

I?

Da li će sad odustati od tužbenog zahteva?!

Odgovori
pet

28.05.

2021.

Mika [neregistrovani] u 15:56

Nenadležan sud

Zašto Višem sudu u Beogradu kada je Upravni sud nadležan radi poništaja rešenja?!
Ko nije zadovoljan presudom Upravnog suda može podneti zahtev za preispitivanje odluke Vrhovnom kasacionom sudu kao najvišem organu u državi. Potom se može izjaviti ustavna žalba Ustavnom sudu.
Ukoliko nije zadovoljan upravnim aktom Vrhovnog kasacionog suda, onda se dalje obraća Evropskom sudu za ljudska prava.
U ovom konkretnom slučaju će se Viši sud u Beogradu proglasiti kao nenadležan.
Viši sud u Beogradu je drugostepeni organ u odnosu na Prvi osnovni sud u Beogradu, jer je sedište UNS-a na teritoriji GO Vračar, tako da ni po tom osnovu nije nadležan radi poništaja odluke Kandidacione komisije.
Molim za ispravku ako grešim. Hvala.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi