Naslovna  |  Aktuelno  |  Hronika napada Junajted grupe na UNS  |  UNS treba da radi svoj posao i da se uzdrži od napada na medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Hronika napada Junajted grupe na UNS

23. 10. 2020.

Izvor: www.ds.org.rs

UNS treba da radi svoj posao i da se uzdrži od napada na medije

Resorni odbor Demokratske stranke (RO DS) za informisanje osuđuje i reči i ton kojim je Udruženje novinara Srbije (UNS) u svom današnjem saopštenju, obrušilo na novinare i urednike televizija N1 i Nova, kao i internet portala Nova.rs. U tom tekstu praktično samo ponavljaju optužbe koje na račun pomenutih medija već godinama upućuje propagandna mašinerija Aleksandra Vučića. Time se UNS, po ko zna koji put, praktično svrstao na stranu vladajućeg režima.

Formalan povod za napad na medije u vlasništvu Junajted grupe bilo je izveštavanje o presudi švajcarskog suda, u postupku koji protiv režimskog tabloida Informer vodi Dragan Šolak. Očigledan je cilj da se oblate mediji koji nisu pod kontrolom režima Aleksandra Vučića i kolege novinari koji rade u tim medijima.

RO DS za informisanje podseća UNS na to da upravo tuženi tabloid redovno krši etički kodeks novinara i sva etička i profesionalna pravila izveštavanja. Pre nego što bace "kamen" na televizije N1 i Nova, ljudi koji vode UNS su dužni da objasne i članstvu svog udruženja i čitavoj javnosti zašto ne reaguju na svakodnevne laži, podmetanja, ucene i kršenja ne samo temeljnih principa novinarskog rada, već i osnovnih normi civilizovanog govora i komunikacije među ljudima uopšte, a koja svakodnevno vidimo i čujemo na stranicama i u programima svih medija koje kontroliše i uređuje Aleksandar Vučić. Novinarstvo i mediji u današnjoj Srbiji spustili su kriterijume i deformisali se do neprepoznatljivosti, ali bi se bar novinarsko udruženje duge tradicije, kao što je UNS, moralo uzdržati od napada na medije koji pokušavaju da rasteraju medijski mrak u kojem živimo.

Udruženje novinara Srbije je dužno da svojim radom i primerom pokaže svima kako bi trebalo raditi i izveštavati, umesto što i samo objavljuje "trovačka" saopštenja protiv nezavisnih medija koja se ni po čemu ne razliku od saopštenja koja izlaze iz "radionice" informativne službe Srpske napredne stranke. 

Informativna služba Demokratske stranke

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi