Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  U medijima na albanskom rušenje obeležja otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću nije vest
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

06. 02. 2019.

Autor: Jelena L. Petković Izvor: UNS

U medijima na albanskom rušenje obeležja otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću nije vest

Za medije na albanskom jeziku na Kosovu vest da je po sedmi put srušena ploča nestalim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću, očigledno nije bila važna. Na udarnim informativnim portalima o tome nije bilo ni reči, sa izuzetkom Gazete Ekspres koja je vest o srušenoj ploči na mestu gde je oteta ekipa Radio Prištine 1998. godine, na putu Velika Hoča - Zočište, objavila tako što je prenela reagovanje Misije OEBS Kosovu.

O serijskom vandalizmu koji traje od 2012. godine nije izvestila ni Misija UNMIK na Kosovu. Informativna služba te Misije dva puta dnevno na svom sajtu objavljuje pres kliping, prenoseći najvažnije događaje, ujedno šaljući i pregledne elektronske biltene svim međunarodnim misijima i diplomatskim predstavništvima.

Iako su svi mediji na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji u nedelju objavili i fotografije i vest o rušenju ploče posvećenoj nestalim kolegama, u biltenu UNMIK-a o tome nije bilo ni reči. 

Misija EULEKS, koja takođe ima svoj bilten najvažnijih događaja, a koji funkcioniše po istom sistemu kao i bilten UMMIK-a, tek je juče objavila informaciju o rušenju ploče. Međutim, to je učinila u odeljku „Beogradski mediji“, prenoseći saopštenje Komisije za istragu ubistava novinara u kome se poziva Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu da istraži ubistva i otmice 14 novinara i medijskih radnika. 

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu ploču je prvi put postavilo 2012. godine.

Iščupana iz zemlje, ploča je ovoga puta pronađena nedaleko od mesta gde je bila postavljena. Na zemlji su vidljivi tragovi građevinske mašine kojom je ploča zajedno sa duboko ukopanim i betoniranim postoljem iščupana, a okolo se nalazi velika količina zemlje, građevinskog šuta i kostiju životinjskog porekla.

Ploču su članovi Udruženja novinara Srbije poslednji put postavili 15.  maja 2018. godine. Na njoj na srpskom i albanskom jeziku piše “Ovde su 21.8.1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić - tražimo ih”.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi