Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS i UNS na Kosovu: TV Siri da ne širi etničku netrpeljivost i neprijateljstvo prema novinarima srpskih redakcija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

03. 07. 2021.

Autor: UNS

UNS i UNS na Kosovu: TV Siri da ne širi etničku netrpeljivost i neprijateljstvo prema novinarima srpskih redakcija

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu protestuju zbog neprofesionalnog izveštavanja TV Siri (TV Oko) iz Đakovice i ukazuju da su novinari dužni da s posebnom pažnjom izveštavaju o temama kakva je povratak Srpkinje Dragice Gašić i da nije prihvatljivo da se u negativnom kontekstu prikažu i postanu tema priloga dopisnici srpskih redakcija Euronews i Tv Prva koji su izveštavali sa lica mesta.

U prilogu TV Siri sama potvrđuje da je povratnica Dragica Gašić „pobegla iz Đakovice jer nije mogla da se suoči sa medijskim pritiskom Televizije Siri“, te da se Srpkinja ponovo vratila "u pratnji srpskih medija i drugih lica koje ona naziva drugovima“.

Novinarka TV Siri upitala je na pragu stana Dragice Gašić svoje kolege novinare iz koje su države i dobila odgovor da se radi o redakcijama TV Prva i Euronews sa sedištima u Beogradu.

„Uznemireni smo, ali i razočarani neprofesionalnim postupkom lokalnih novinara u Đakovici. Nismo znali da snimaju, razgovarali smo sa njima kao sa kolegama. S obzirom da je Đakovica zabranjen grad za Srbe, ovo je direktno crtanje meta na ekipe Euronews i TV Prva, međutim neće nas zaustaviti da i dalje radimo svoj posao. Ne verujem da će neko zaista imati snage da nas zaštiti. Ali, ponavljam, nastavićemo da profesionalno izveštavamo, kao i do sada“ rekla je UNS-u reporterka televizije Euronews Anđelka Ćup, inače članica Uprave UNS-a.  

UNS i UNS na Kosovu očekuju da predstavnici međunarodne zajednice i regulatorna medijska tela reaguju na izveštavanje TV Siri imajući u vidu stvaranje atmosfere etničkog naboja i netrpeljivosti.

UNS i UNS na Kosovu podsećaju da se radi o posebno osetljivoj temi i terenu i da i najmanja medijska neprofesionalnost može za posledicu imati ugrožavanje bezbednosti građana i novinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi