Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Novinari na Kosovu uručili „Beli Božur“ za dobru saradnju Vasiću i Gudžiću, „Crni božur“ opet neuručen
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

15. 12. 2020.

Izvor: UNS na Kosovu

Novinari na Kosovu uručili „Beli Božur“ za dobru saradnju Vasiću i Gudžiću, „Crni božur“ opet neuručen

Udruženje novinara Srbije (UNS) na Kosovu uručilo je advokatu Dejanu A. Vasiću i istoričaru Aleksandru Gudžiću priznanje „Beli božur“, za najbolju saradnju sa novinarima i medijima u 2020. godini.

„Crni božur“ za najlošiju saradnju sa medijima ove godine pripao je direktoru Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Bratislavu Laziću, koji je i ove godine ostao neuručen.

U obrazloženju nagrade advokatu Dejanu A. Vasiću i istoričaru Aleksandru Gudžiću navodi se da su „u protekloj godini, koja će po svemu ostati upamćena po različitim ograničenjima i strahovima od pandemije virusa kovid-19, ova dvojica istaknutih pojedinaca u našoj sredini pokazali nesebičan i izuzetan odnos prema medijima i novinarima“.

„Vasić jednostavnim i preciznim jezikom objašnjava složenu pravnu materiju iz kosovskog zakonodavstva. Ovo je posebno važno jer se razdvojenost etničkih zajednica, jezičke barijere i složenost pravnog sistema čak i za medijske profesionalce pokazuju kao nepremostive prepreke“, stoji u obrazloženju nagrade.

Dodaje se da se advokat Vasić „pokazao kao neka vrsta spone sa javnošću - uvek se odazivao i u najosetljivijim procesima povezanim sa optužbama za ratne zločine i sudskim procesom za ubistvo Olivera Ivanovića“, kao i da se sa „istom predanošću javlja lokalnim redakcijama i velikim nacionalnim medijima”.

„Zaista sam se trudio da, koliko god je to u mojoj moći i koliko god mi vreme dozvoljava da novinare, javnost obavestim o predmetima na kojima sam radio. U suštini i ta saopštenja koja su novinari dobijali od mene su bila vezana za posao kojim se bavim, a prevashodno za ljude koje sam sve ove godine pred kosovskim sudovima branio i zastupao. S te strane možda deo zasluga za ovu nagradu ide i borbi tih ljudi za istinu, za pravdu, za jedan drugačiji tretman kosovskog društva prema njima“, rekao je advokat Vasić.

UNS na Kosovu je obrazloženju za istoričara Aleksandra Gudžića, koji je zaposlen u Domu kulture u Gračanici naveo da je on „novo lice u javnom životu ovog prostora koje je donelo svežinu, otvorenost i stalnu dostupnost kolegama i medijskim kućama“.

„Njegove analize savremenih događaja kao i osvrti na prošlost pokazali su da postoji nezavisno i analitičko mišljenje izvan dominantnog političkog narativa. Strpljivost i uravnoteženost u objašnjavanju složenih fenomena naše stvarnosti pokazali su da kritičko mišljenje nije osuda, napad i ponižavanje onih koji drugačije misle i govore”, stoji je u obrazloženju.

Istoričar Aleksandar Gudžić rekao je da je iznenađen i da nije očekivao da će dobiti priznanje „Beli božur“, te da smatra da je „samo radio svoj posao“.

„Dolazeći danas razmišljao sam da li da govorim o mojoj saradnji sa medijima vezano za analitiku kosovske političke scene i prilika ili o značaju medija u oblasti kulture i toj saradnji Doma kulture sa medijima - odlučio sam se za ovo drugo iz jednog razloga. Smatram i mišljenja sam, a to je negde i politika kuće koju predstavljam, da su mediji važni i saradnja kulturnih institucija sa medijima je važna u promovisanju visoke kulture koja je značajna za razvoj svakog društva pa i ovog našeg“, kazao je Gudžić.

Plaketa „Crni božur“ za najlošiji odnos prema novinarima i medijima dodeljena je Bratislavu Laziću, direktoru Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici. Lazić se danas nije pojavio na uručenju priznanja, pa je „Crni božur“ i ove godine ostao neuručen.

„U vremenu pandemije virusa kovid-19 dr Bratislav Lazić je u najvećoj meri izbegavao pojavljivanje pred medijima i novinarima. U početnom periodu pandemije bilo je potrebno izvršiti veliki pritisak kako bi se uopšte organizovala konferencija za štampu doktora Lazića i odgovornih koji su zaduženi za borbu protiv virusa. Nakon poziva i pritiska da se konferencije održavaju i da mediji i građani imaju pravo na istinite i pravovremene informacije, obećano je redovno održavanje konferencija za medije ali se i od toga odustalo. Doktor Lazić je nastavio da izbegava odgovore na novinarska pitanja, u manjem obimu selektivno je birao medije kojima će davati izjave, a zabeležene su i otvorene izjave netrpeljivosti protiv pojedinih redakcija i novinara. Zbog ovakvih postupaka koji traju u jednoj od najtežih godina u savremenoj istoriji čovečanstva kolege novinari su se odlučili da doktora Lazića upozore dodelom plakete „Crni Božur“”, naveo je UNS na Kosovu u obrazloženju.

Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić rekao da bez obzira što mnogi predstavnici institucija odbijaju saradnju sa medijima i novinarima, takav odnos neće obeshrabriti novinare da rade svoj posao.

„Treba da shvate da mi nismo njihove pi-ar agencije pa da samo objavljujemo ono što žele da kažu ili njihova saopštenja, nego je naš posao da objavljujemo ono što zapravo možda kriju ili ne žele da se objavi. Novinarsku priču možemo da napravimo i bez njih i njihovih izjava. Bolje bi bilo za njih, za nas i za javnost da imamo i njihove izjave, ali treba da znaju da nas neće sprečiti da svoj posao radimo time što će nas ignorisati. Time ne ignorišu nas, nego javnost i građane“, naveo je Ničić.

Novinarka i članica UNS-a Anđelka Ćup ukazala je na važnost saradnje institucija, organizacija i pojedinaca sa novinarima i medijima. 

„Ono što je posebno važno za odnos sa medijima jeste da je u doba pandemije najvažniji bio odnos sa lekarima. Razumem da lekari imaju u ovoj situaciji mnogo obaveza, posla. Jedna od obaveza im je da javnost bude upoznata sa trenutnom epidemiološkom situacijom i sa tim imamo li tih lekova ili nemamo“, rekla je Anđelka Ćup.

UNS na Kosovu ustanovilo je „Beli“ i „Crni božur“ 2014. godine, s namerom da ukaže na pozitivne i negativne primere saradnje i odnosa institucija i pojedinaca prema medijima i novinarima.

Dosadašnji dobitnici „Belog božura“ su: Opština Gračanica (2014), Pres služba Skupštine Kosova (2015), predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018. godine), koordinatori Resursnog centra za nestala lica Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj (2019), advokat Dejan A. Vasić i Aleksandar Gudžić ( 2020 ).

Dosadašnji dobitnici plakete „Crni božur“ bili su: Opština Parteš – Pasjane (2014), opština Štrpce (2015), zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović (2016), Srpska lista (2017. i 2018. godine) i Skupština Kosova (2019), direktor KBC Priština-Gračanica Bratislav Lazić (2020).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi